Drugi svjetski rat

Odore i oznake Ustaške vojnice

Odore i oznake Ustaške vojnice
Vojna povijest
05.11.2013.
u 19:25

Početkom 1942. godine uvedene su nove odore, model M42 koji zamjenjuje prvi tip ustaške odore M41 i zadržava se u uporabi do kraja rata

Ustaški prodorni odjel, koji se s Antom Pavelićem na čelu vratio nakon proglašenja NDH iz Italije i stigao u Zagreb 15. travnja 1941., Talijani su u Pistoji 1. travnja opremili talijanskim zelenkastim odorama. Na ovratnicima su nosili prišivene hrvatske trobojnice, a na taborskim kapama koje su bile slične talijanskima nosili su metalno slovo U. Prvih tjedana NDH nosile su se prepravljene i izvorne starojugoslavenske odore koje su se zakapčale pod vratom, da bi nakon prepravke za Ustašku vojnicu bile otvorena kroja, kao i prve izvorne hrvatske ustaške odore M41 koje su se pojavile u svibnju 1941. godine. Surka je imala četiri našivena džepa s naborom na njima, lažnim narukavljem čiji se rub podizao u šiljak i zakapčala se četirima glatkim metalnim gumbima. Ljetne odore krojem su bile slične zimskima, napravljene od tanjeg materijala. Uz surku se nosila zelenkasta košulja i kravata. Prema zakonskoj odredbi od 3. srpnja 1941. Ustaška vojnica nosila je odore svjetlosivozelenkaste boje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije