FELJTON - ODOROSLOVLJE

Odore posebnih sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske od 1995. i uvođenje svečane odore 1996.

Franjo Tuđman
Marin Sabolović
13.07.2016.
u 06:28

Odore vrhovnog zapovjednika javljaju se 1994. godine, a izvedene su u trima različitim verzijama

Posljednji dio feljtona o odoroslovlju hrvatskih oružanih formacija donosi odore posebnih sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske, od odora vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga do odora 1. hrvatskog gardijskog zbora, te uvođenje svečanih odora nakon završetka borbenih aktivnosti uspješno provedenim vojno-redarstvenim operacijama 1995. godine. Posljednju epohu uvođenja službenih, kasnije i svečanih odora obilježio je mobilizacijski ustroj Oružanih snaga 1994. godine, pripreme za provedbu operativnih aktivnosti 1995. godine, prvi mimohod Oružanih snaga Republike Hrvatske, završetak Domovinskog rata, početak mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja i mirnodopski ustroj hrvatskih oružanih formacija nakon uspješne reintegracije okončane 1998. godine.

Odore vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske

Odore vrhovnog zapovjednika javljaju se 1994. godine, a izvedene su u trima različitim verzijama. Prva verzija odore zamijenjena je kasnije novim odorama, za ljetno i zimsko razdoblje, koje su se u načelu međusobno razlikovale u boji tkanine. Bluza prve verzije odore izrađena je od sivoplave tkanine te krojem odgovara službenim odorama oružanih snaga. Blago je strukirana s jednorednim kopčanjem s četiri gumba, koji su sadržavali reljefno otisnut akronim »RH«. Na suvratku je ušiven crveni ispust. Kao i na suvratku, na rukavima odore u dolaktnom dijelu izveden je crveni ispust. Kravata je izrađena od tkanine sivoplave boje. Hlače su standardnoga kroja s naborom duž prednjeg dijela hlača. Kapa službene odore izrađena je od tkanine u boji odore, s blago povijenim tjemenom. Sjenilo kape izrađeno je od kože crne boje, na kojem je s gornje strane učvršćena tkanina u boji odore. Na rubnom dijelu i duž sjenila izveden je jednoličan ispust. Obodni remen izrađen je od crnog lakiranog umjetnog materijala. Na sredini povijenog dijela učvršćena je vezena oznaka. Spomenuta odora kasnije je zamijenjena novim odorama. One su izrađene u dvije verzije, za ljetno i zimsko razdoblje. Bluza odore za ljetno razdoblje bijele je boje, a bluza odore za zimsko razdoblje svjetlosmeđe boje. Hlače su izrađene od tkanine crne boje za obje verzije. Bluze su klasičnoga kroja, strukirane s kopčanjem u dva reda s po tri gumba. Na desnoj strani bluze u visini prsa te na bočnim stranama bluze ušiven su džepovi...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti do 5. srpnja na svim kioscima!

Komentara 1

PA
padobranac
07:00 14.07.2016.

Drug Tito (Tuđman) jaše na čelu kolone!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije