IZ NOVOG BROJA VP MAGAZINA, OŽUJAK 2015.

Okupacija i podjela Slovenije

Domobrani
Foto: Tomaž Kladnik, “Slovenska partizanska in domobranska vojska”, Ljubljana, 2006.
02.03.2015.
u 13:37

Područje Slovenije koje su zaposjele njemačke snage iznosilo je 9620 četvornih kilometara, a na njemu je živjelo 775 000 stanovnika

Na temelju privremenih smjernica o podjeli područja Kraljevine Jugoslavije, potpisanih od strane Adolfa Hitlera, 12. travnja 1941. godine, izvršena je podjela područja Slovenije (koje je za cijelo vrijeme postojanja Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije bilo obuhvaćeno Dravskom banovinom). Navedenim smjernicama područje Donje Štajerske (Kranjske) i južne Koruške (Gorenjske) pripojeno je Trećem Reichu, a područje Dolenjske, Bele Krajine, Notranjske i Primorske priključeno je Kraljevini Italiji dok je Prekomurje prepušteno Kraljevini Mađarskoj. Na sastanku ministara vanjskih poslova Trećeg Reicha, Joachima von Ribbentropa i Kraljevine Italije, Galeazza Ciana di Cortellazzoa, održanog u Beču 21. i 22. travnja 1941. godine, razmotreno je pitanje podjele područja Slovenije detaljnije te je na istom sastanku određena crta razgraničenja koja je potom Trećega Reicha i Kraljevine Italije na području današnje Slovenije.

Navedena crta razgraničenja (demarkaciona crta) konačno je utvrđena 26. travnja 1941. i protezala se: Peč – sjeverno od Vrha (kota 744) – južno od Luknje – sjeverno od Polhova Gradeca – između Ježice i Črnuča – Litija (pripala Trećem Reichu) – Mirna (pripala Kraljevini Italiji) – Cerklje – Brežice (pripale Trećem Reichu). Posebno njemačko-talijansko granično povjerenstvo koje je trebalo na samom zemljištu detaljno odrediti graničnu crtu, završilo je svoj posao utvrđivanja granične crte do 3. rujna 1941. godine, čime je konačno utvrđena crta podjele Slovenije.

Ne propustite od četvrtka, 5.3. u prodaji novi broj magazina Vojna povijest na svim kioscima za samo 19,99 kuna.

Komentara 1

T1
t12matija
15:56 09.03.2015.

kako se ono kaze 5.gardiska amija?5.strazarska vojska!! kako se kaze 20.alpska armija?20.gorska vojska? skupina vojski srediste?opkoparski zbor?krugovalno dojavnistvo? tvornica crveni listopad?ili tvornica crveni oktobar..to nije datum nego naziv tvornice!!!haloo!!!jel nosac zrakoplova enterprise ili je nosac zrakoplova poduzetnik.. jadno i pateticno....unistilitili ste magazin....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije