DRUGI SVJETSKI RAT

Zarobljavanje Enigme s njemačke podmornice U-110

Podmornica U
Foto: Wikimedia Commons
1/5
12.05.2014.
u 11:50

Njemačka podmornica U-110 tipa Type XIB porinuta je 25. kolovoza 1940. godine, a u borbenu upotrebu stavljena je 21. studenoga iste godine. Kapetan je proslavljeni i visoko odlikovani Fritz-Julius Lemp, koji je odgovoran za potapanje britanskog putničkog broda Athenia, što je ujedno bilo prvo potapanje broda u Drugome svjetskom ratu, a odgovoran je i za mnoga druga potapanja.

Dana 9. svibnja 1941. godine britanska Kraljevska mornarica u tajnoj akciji zarobljava njemačku podmornicu U-110 i gotovo najveću tajnu Drugoga svjetskog rata, stroj za kriptiranje poruka Enigma i knjižicu s kodovima. Britanci posjeduju jednu Enigmu koju su dobili od poljskih obavještajaca, ali joj nedostaju neki dijelovi. Enigma je elektromehanički stroj za koji Nijemci misle da ga je nemoguće dešifrirati. Posjedovanje Enigme smanjiti će savezničke gubitke i dati im prednost u bitci za Atlantik kao i u nekim drugim bitkama.

Foto: shotinthedark.info

Njemačka podmornica U-110 tipa Type XIB porinuta je 25. kolovoza 1940. godine, a u borbenu upotrebu stavljena je 21. studenoga iste godine. Kapetan je proslavljeni i visoko odlikovani Fritz-Julius Lemp, koji je odgovoran za potapanje britanskog putničkog broda Athenia, što je ujedno bilo prvo potapanje broda u Drugome svjetskom ratu, a odgovoran je i za mnoga druga potapanja.

Foto: turtledove.wikia.com

Prilikom napada na saveznički konvoj, U-110 potapa dva transportna broda, ali britanska korveta HMS Aubretia otkriva je sonarom. HMS Aubretia i razarač HMS Broadway tada je napadaju dubinskim bombama te je oštećuju. Zbog straha od potapanja U-110 izranja, a kapetan naređuje napuštanje broda. Prilikom izlaska posade iz podmornice britanski brodovi otvaraju vatru misleći da posada planira upotrijebiti površinski 105 milimetarski top. Kada su shvatili da se posada zapravo pokušava predati prekidaju vatru. Lemp u strahu od potapanja naređuje operateru Enigme, koji u žurbi nije uspio uništiti kodove i stroj, da napusti bojno mjesto te da izađe na površinu. Tada do njih dolaze mornari s HMS Bulldoga. Kapetan Lemp uočava da podmornica ipak ne tone te pokušava otplivati nazad do podmornice, ali više nikad nije viđen. Pretpostavlja se da su ga ubili britanski mornari dok je plivao do podmornice, samo to nikada nije potvrđeno. Britanci ulaze u podmornicu te uzimaju sve što im može poslužiti, uključujući i Enigmu te knjižicu s kodovima. Podmornica je potonula sljedeći dan kada je Britanci pokušavaju odvući do luke. Kada njemačko zapovjedništvo donaje za potonuće odlučuje da će nastaviti s kodiranjem preko Enigme jer pretpostavljaju da je stroj potonuo zajedno s podmornicom.

Foto: ww2today.com

Pronađeni materijal odnesen je u centar za dešifriranje Bletchley Park u Engleskoj. Britanci uspijevaju dešifrirati pomorske kodove te otkrivaju lokacije ruta njemačkih podmornica, kao i ostale informacije. S tim saznanjima saveznički konvoji tijekom 1941. godine uspješnije zaobilaze njemačke podmornice. Gubitci transportnih brodova u toj godini opadaju za dvije trećine. Saveznici dobivaju prednost na Atlantiku te sve više namirnica stiže u Europu. U bitci je poginulo 15 mornara s podmornice U-110, a 32 su zarobljena. Znanje probijanja šifri koje su Saveznici stekli pomaže im i u drugim bitkama, kao u Africi, gdje su pomoću razbijanja kodova Saveznici otkrivali lokacije njemačkih opskrbnih konvoja. Također prilikom iskrcavanja na Normandiju otkrivena je točna lokacija i broj njemačkih vojnika. Razbijanje neprijateljskih kodova odvija se tijekom cijelog rata, ali zarobljavanje Enigme 9. svibnja 1941. jedno je od najvažnijih postignuća.

Foto: oliverrobinson.net

Izvori:

http://en.wikipedia.org/wiki/German_submarine_U-110_(1940)

http://ww2today.com/9th-may-1941-enigma-machine-captured

http://www.edn.com/electronics-blogs/edn-moments/4414096/Allies-capture-German-Enigma-machine--May-9--1941

http://www.shotinthedark.info/wp/?p=16611

Komentara 1

Avatar reference
reference
18:48 12.05.2014.

zarobili je englezi a po hollywoodu su amerikanci. snimili kravari neki film pa britanci bili digli frku kako ih nije sram

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije