SAD

Opsada Alama 1836. godine

Alamo
Wikimedia
17.03.2016.
u 20:48

No najsličnija Bitci kod Alama herojska je obrana Sigeta u kojoj je 2 500 branitelja Nikole Šubića Zrinskog izginulo pružajući otpor cijeloj turskoj vojsci sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Alamo, mala franjevačka misija iz 18. stoljeća, postala je teksaški i američki simbol junačkog otpora. Opsada Alama završila je 6. ožujka 1836. pobjedom meksičkoga generala Santa Anne nad malobrojnim Teksašanima. Ta bitka u sklopu borbe za neovisnost Teksasa postala je dijelom američke mitologije u kojoj su branitelji prikazani kao mučenici koji su nesebično dali život za slobodu i demokraciju te svojom žrtvom omogućili kasniju pobjedu generala Sama Houstona i neovisnost Teksasa, a poklič »Zapamtite Alamo!« postao je simbol sveameričkog junaštva. U mnogobrojnim knjigama i filmovima opjevani su legendarni branitelji poput Jamesa Bowiea, Wiliama B. Travisa i Davya Crocketta. Hollywood je uz pomoć filmova od toga napravio mit i prvorazrednu turističku atrakciju poznatu diljem svijeta. Amerikanci su u Teksasu izazvali bijes meksičkog predsjednika Santa Anne jer nisu poštovali lokalne zakone. Naime američki doseljenici u meksičku provinciju Teksas imali su sva građanska prava, te školovanje i sudstvo na engleskom jeziku. No kada je Meksiko ukinuo ropstvo, na kojem je počivala njihova ekonomija, izbila je pobuna. U prosincu 1835. skupina američkih dragovoljaca istjerala je meksičke snage iz San Antonia i zauzela utvrdu Alamo, koju je zatim opsjedala meksička vojska pod zapovjedništvom Santa Anne. Malobrojna američka posada, kojoj su se poslije pridružili neki dobrovoljci, imala je između 182 i 257 borca.

Njima su zapovijedali pukovnici James Bowie i Wiliam B. Travis, a među braniteljima Alama bio je i već za života legendarni Davy Crockett. Otpor nadmoćnijim meksičkim snagama trajao je 13 dana. Branitelji su odbili dva meksička juriša, a onda su 6. ožujka 1836. Meksikanci prodrli kroz zidine i pregazili Teksašane. General Santa Anna zapovjedio je da se ne uzimaju zarobljenici pa su gotovo svi branitelji ubijeni. Pošteđeno je samo desetak osoba, i to pretežito žena i djece. Na meksičkoj strani na bojnom polju ostalo ležati njih 600 mrtvih i ranjenih.

Bez obzira na poraz, Alamo je postao teksaški i američki simbol herojskog otpora. U međuvremenu je teksaški vođa Sam Houston bolje organizirao obranu Teksasa. Pobjednik Santa Anna nije dobro prošao. Poslije Alama izgubio je odlučnu bitku kod San Jacinta, pa je Meksiko morao priznati nezavisnost Teksasa! U hrvatskoj povijesti bilo je sličnih primjera herojske obrane, ali pred mnogo jačim i još k tome stranim osvajačem. Gotovo svaki grad-utvrda u gotovo tristo godina ratovanja s Turcima prolazio je sudbinu Alama, jednom ili više puta. Tako je Nikola Jurišić sa svega 38 profesionalnih vojnika i 700 na brzinu unovačenih seljaka uspješno obranio Kiseg od desetak tisuća turskih vojnika. Poznato je tristo junaka Gvozdenskog koji su se radije smrzli nego predali Turcima. No najsličnija Bitci kod Alama herojska je obrana Sigeta u kojoj je 2 500 branitelja Nikole Šubića Zrinskog izginulo pružajući otpor cijeloj turskoj vojsci sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Ključne riječi

Komentara 4

FA
fatianegra
20:56 18.03.2016.

Imali su sva građanska prava.Ukinili su ropstvo. Nisu postovali zakone Mexika.Biznis is biznis. Kako da texasani nemaju robove.Od toga zive !Revolucija.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
22:44 17.03.2016.

ne moze se bitka za el Alamo usporediti sa opsadom Sigeta jer su se ljudi u el Alamu borili za slobodu i neovisnost, a Turci su na povratku iz Beca razrusili Siget jer su Zrinjski i drustvo par tjedana prije napali Turski ranjenicki logor i pobili sve zivo u istom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije