Naslovnica

Opsada Tenochtitlána

Tijekom španjolskoga osvajanja Aztečkoga Carstva umrlo je gotovo 100 000 Azteka.
20. studenoga 2020. u 10:11 0 komentara 893 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Španjolska se krajem 15. i početkom 16. stoljeća profilirala kao predvodnik u otkrivanju Novoga svijeta. Novootkrivene zemlje postaju područje interesa Španjolske, koja u njih šalje konkistadore, osvajače koji su ratovali protiv domorodačkoga stanovništva. Jedan od najpoznatijih konkistadora bio je Hernán Cortés, koji si je za cilj postavio osvajanje moćnoga Aztečkog Carstva. Azteci su početkom 16. stoljeća bili najmoćniji narod na području današnjega Meksika. Glavni grad Tenochtitlán nalazio se na mjestu gdje se danas nalazi grad Meksiko. Prema nekim procjenama u Tenochtitlánu je u vrijeme dolaska španjolskih osvajača živjelo između 250 000 i 300 000 stanovnika, što znači da je aztečka prijestolnica u to vrijeme bila jedna od najvećih urbanih cjelina na svijetu.

Sam grad bio je impresivan i raskošan i upravo je njegova raskošnost zadivila španjolske osvajače koji su pod vodstvom Cortésa 8. studenoga 1519. ušli u grad, te ga zauzeli nakon dvije godine opsade i razaranja. Tijekom španjolskoga osvajanja Aztečkoga Carstva umrlo je gotovo 100 000 Azteka.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u studenome 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Arsufa IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka na Kulikovu polju IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Maratona
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.