NA DANAŠNJI DAN - DRUGI SVJETSKI RAT

Oslobođen zloglasni nacistički koncentracijski logor Dachau

Dachau
Foto: http://photo.net/travel/bp/dachau.html
1/2
29.04.2014.
u 15:46

Logor je otvoren 1933. godine te je zatvoren 1960. To je bio prvi logor u Njemačkoj, prvobitno napravljen za političke protivnike sistema. Kasnije su kroz logor prošli mnogi narodi. U tom ogromnom kompleksu poginulo je preko 30.000 ljudi.

Na današnji dan 1945. godine, oslobođen je nacistički logor Dachau. Bio je smješten sjeverno od Munchena u blizini grada Dachaua. Logor je otvoren 1933. godine te je zatvoren 1960. godine. To je bio prvi logor u Njemačkoj, prvobitno napravljen za političke protivnike sistema. Kasnije su kroz logor prošli mnogi narodi. U tom ogromnom kompleksu poginulo je preko 30.000 ljudi. Nijemci su čak povezali obližnju rijeku s potokom koji je išao ispod krematorija kako bi se rješavali pepela. Takve strašne stvari samo potvrđuju kako je Dachau bio prvi ogledni primjer koncentracijskog logora kakvi će se graditi u budućnosti. Na krovu glavne zgrade pisao je natpis: "Es gibt einen Weg zur Freiheit, seine Meilensteine heißen: Gehorsam, Fleiß, Ehrlichkeit, Ordnung, Sauberkeit, Nüchternheit, Wahrhaftigkeit, Opfersinn und Liebe zum Vaterland." Spomenuto je da se u Dachau koristio plin za umorstva, no ne postoji ni jedan dokumentirani dokaz, povjesničari se i dalje svađaju oko te priče.

Posjetio sam logor 2010. godine te sam ostao zaprepašten. Jednostavno vas obuzme jeziv osjećaj kada prođete metalna vrata s natpisom "Arbeit macht frei". Ostao je samo jedan dio otvoren za javnost koji se može posjetiti. Taj dio je ogroman, a kada se na karti pogleda koliki je to kompleks bio stvarno se možete zapitati kako je netko uopće uspio napraviti taj kompleks. Čak su ostale "sačuvane" peći u krematorijima, zatvorenički ormarići, sanitarni dio te jedan dio baraka. Najčudniji dio cijelog obilaska mi se dogodio kada sam ušao u blagovaonicu. U jednom takvom logoru pisalo je "Rauchen verboten" - zabranjeno pušenje. U logoru su se čak odvijali razni pokusi nad zatvorenicima. Primjera radi, njemački doktori davali su zatvorenicima "pročišćenu" morsku kako bi vidjeli reakciju čovjeka. Nijemci su imali plan dijeliti morsku vodu vojnicima na Istočnom bojištu i Africi kako bi smanjili troškove. Mnogo je zatvorenika umrlo na ovakvim i sličnim "pokusima".

Logor su oslobodili američki vojnici te je prvi u logor ušao američki izvidnik poljskog podrijetla. Nakon oslobođena američki vojnici pogubili su preko stotinu vojnika SS-a. Zanimljivo je kako se većina mještana čudila te nisu imali pojma da je nešto ovakvo postojalo u njihovom susjedstvu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije