Naslovnica

Osmansko carstvo objavljuje sveti rat

U vrijeme izbijanja Velikog rata, Osmansko carstvo je bilo "bolesni čovjek Europe" ...
14. studenoga 2017. u 00:06 0 komentara 1999 prikaza
Foto: Wikimedia CC

Dana 14. studenoga 1914. godine u Konstantinopolu, glavnom gradu Osmanskog carstva, lider Šeik-Ul-Islam objavio je sveti rat u ime osmanske vlade kako bi njegovi muslimanski sljedbenici krenuli protiv Britanije, Francuske, Rusije, Srbije i Crne Gore u Prvome svjetskom ratu, piše History.

U vrijeme izbijanja Velikog rata, Osmansko carstvo je već imalo nadimak "bolesni čovjek Europe" jer je nedugo prije izgubilo i dio velikog teritorija u Europi nakon poraza u Prvom balkanskom ratu dvije godine ranije. Kako bi pronašli saveznika u nekoj od europskih zemalja, osmanski vođe Vijeća unije i razvoja, koji su bili poznati pod nazivom Mladi Turci, prihvatili su savezništvo s Njemačkom u kolovozu 1914. godine. Iako su Njemačka i Turska tajno potpisali savezništvo 2. kolovoza, Turci nisu ušli u Prvi svjetski rat još nekoliko mjeseci. Dana 29. listopada, osmanska mornarica uz dva njemačka broda napala je ruske luke u Crnom moru te tako označila početak turskog sudjelovanja u ratu.

Šeikova objava svetog rata koja se dogodila dva tjedna kasnije pozvala je sve muslimane svijeta, čak i u savezničkim državama da se ustanu i obrane Osmansko carstvo, islamskog zaštitnika.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.