Naslovnica

Osnivanje Hrvatskog vijeća obrane Grude

Dana 18. studenoga 1991. u Grudama se organizira HZ HB kao otpor velikosrpskoj agresiji
05. studenoga 2013. u 19:15 0 komentara 275 prikaza
Osnivanje Hrvatskog vijeća obrane Grude
Foto: Vojna povijest

Rat u Hrvatskoj bjesni, Vukovar pada, mnogi hrvatski gradovi u plamenu, a agresija na Bosnu i Hercegovinu se priprema. Napadom JNA na hrvatsko selo Ravno u Trebinju počinje rat u BIH, a izjava Alije Izetbegovića da „To nije naš rat“ dala je do znanja da Hrvati neće imati nikakve pomoći od Muslimana i da će se morati sami organizirati.

Dana 18. studenoga 1991. u Grudama se organizira Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao otpor velikosrpskoj agresiji, no u Grudama je priprema za obranu počela puno prije. Dana 23. veljače 1991. osnovan je prvi krizni stožer općine Grude koji je imao za cilj organiziranje obrane na području općine Grude, osigurati protok informacija, organizirati krizne stožere po mjesnim zajednicama, stvoriti evidenciju lovačkog i osobnog naoružanja te organizirati smještaj za izbjeglice iz Hrvatske. Ubrzo je taj krizni stožer uspostavio usku suradnju s vodstvom hrvatske države, sa susjednim općinama iz Hrvatske, tako da je imao informacije o stanju na terenu. Krajem ožujka 1993. krizni stožer je organiziran, već tada ima organizirane mjesne krizne stožere povezane kurirskom i radijskom vezom, a sve mobilno ljudstvo sposobno za obranu organizirano je u prve nenaoružane odrede. Bilo je jasno da naoružanje iz tadašnje Teritorijalne obrane neće biti dostupno, jer je već u ljeto 1990. bilo prebačeno u Mostar i bilo je izvan dometa kriznog stožera, osim naoružanja koje je ostalo u Policijskoj postaji u Grudama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.