NA DANAŠNJI DAN - DOMOVINSKI RAT

Osnovana 4. gardijska brigada "Pauci"

'PAUCI_nnn_deb_240713'
28.04.2014.
u 15:03

Planom stvaranja postrojbi bilo je predviđeno ustrojavanje profesionalne brigade i pet pričuvnih brigada. Profesionalna brigada ZNG-a planom razvoja bila je označena kao 4. brigada ZNG-a sa sjedištem u Splitu. U njezinu je sastavu trebalo biti pet bojni sa sjedištem u Splitu, Dubrovniku, Imotskom, Šibeniku i Zadru koje su u početku, zbog nedostatka ljudstva i opreme, razvijane kao satnije.

Na današnji dan osnovana je 4. gardijska brigada "Pauci". Donosimo dio teksta o osnivanju i ustroju brigade iz monografije "4. gardijska brigada Pauci".

Temeljem naputaka od strane ministra obrane Martina Špegelja, početkom 1991. obavljaju se intenzivne pripreme za uspostavu veze i telekomunikacija na području Splita i Dalmacije. Posebno se isticao direktor PTT-a Juraj Buzolić i Duje Vlastelica (savjetnik zapovjednika za telekomunikacije). Za sustave zaprečivanja, rušenja i miniranja uključen je umirovljeni časnik inženjerac Frane Ivanišević koji je izrađivao konkretne planove zaprečivanja na kritičnim područjima u Dalmaciji. Uz dnevne operativne aktivnosti, navedena skupina iz ŠTO i SNO, pod izravnim vođenjem generala Tomislava Biondića (pomoćnika MO), početkom 1991. obavlja intenzivne organizacije pripreme za ustrojavanje Zbora narodne garde (ZNG). Tijekom travnja 1991. u više se navrata tajno okupljaju svi sekretari za obranu s područja Dalmacije gdje je predviđeno stvaranje postrojbi ZNG-a. Posljednje okupljanje bilo je 28. travnja 1991. u Vili "Dalmacija" na sastanku kojim je rukovodio general Tomislav Biondić. Nakon pojedinačnoga pozitivnog izjašnjavanja o organizaciji i ustroju, general Biondić predložio je konkretan plan stvaranja postrojbi ZNG-a na području Dalmacije.

Planom stvaranja postrojbi bilo je predviđeno ustrojavanje profesionalne brigade i pet pričuvnih brigada. Profesionalna brigada ZNG-a planom razvoja bila je označena kao 4. brigada ZNG-a sa sjedištem u Splitu. U njezinu je sastavu trebalo biti pet bojni sa sjedištem u Splitu, Dubrovniku, Imotskom, Šibeniku i Zadru koje su u početku, zbog nedostatka ljudstva i opreme, razvijane kao satnije.

Za zapovjednika 4. brigade Zbora narodne garde imenovan je Ivo Jelić iz Splita, a skupu su osim njega nazočili svi sekretari za obranu s područja Dalmacije (ukupno trinaest). Osim Ive Jelića, skupu su nazočili svi sekretari za obranu s područja Dalmacije (ukupno trinaest). Osim Ive Jelića, skupu su nazočili Jakov Miletić, Mirko Šundov, Drago Barać, Vladimir Matulović, Franko Bačić, Duje Vlastelica, Matko Raos, Miroslav Skoko, Ivan Kusić, Tadija Barun, Jure Čelan, Marija Adžić i Ivan Vulić. Najveći dio sudionika ovog skupa ulazi u sastav Zapovjedništva Brigade na raznim dužnostima.

Nakon zapovijedi o ustrojavanju, ministri obrane i unutarnjih poslova dana 10, svibnja izdali su uputu o reguliranju kadrovskih, materijalnih i drugih pitanje koja se odnose na prevođenje pripadnika MUP-a u ZNG kao i na prijam novih pripadnika. Navedenim je dokumentom bilo određeno izdvajanje 50% oružja i streljiva iz sastava MUP-a za potrebe ZNG-a. Definirani su i načini prijema novih pripadnika, zdravstveni pregled, ugovori o aktivnoj službi i plaće. Sve je ovo rješavano u MUP-u RH zato što MORH nije bio ustrojen i osposobljen za obavljanje ovih složenih zadaća.

Komentara 4

Avatar Django
Django
17:36 28.04.2014.

stinkyink, treba prvo pročitati, potom razumjeti što je pročitano, a tek onda komentirati. Ako se uopće ima nešto pametnoga za reći. Lijepo piše da je osnovana postrojba koja se naziva ---z b o r--n a r o d n e--g a r d e--dakle, postrojba koja je bila legalna po tadašnjem zakonu i ustavu. Ne vojska, nego "općenarodna obrana i samozaštita". Druga formacija koja se ovdje spominje je --p o l i c i j a--također legalna formacija. Ono što je bilo ilegalno, bile su seoske straže i balvani na cesti. A vidim da neki balvani još uvijek nisu uklonjeni.

DU
Deleted user
17:23 28.04.2014.

jes, koje godine. godine u kojoj je zvanicno jos uvijek bila I postojala SFR Jugoslavija, u svakoj normalnoj drzavi bili bi proglaseni teroristima. to bi isto bilo ko da sad u dubrovniku osnuju brigade za uspostavu samostalne Dubrovacke Republike . ili skotska pocne stvarat brigade a jos uvijek su dio Velike britanije

Avatar Django
Django
18:09 28.04.2014.

stinkyink, to što nisi znao, to je tvoj problem.----------------"Osnovan je Odlukom o ustrojstvu Zbora narodne garde, koju je Predsjednik Franjo Tuđman donio je 20. travnja 1991. Zbog zakonskih i političkih razloga te su snage bile formalno ustrojene u okviru Ministarstva unutarnjih poslova, budući da je Hrvatska tada formalnopravno još bila u sastavu SFRJ. Jedinicama Zbora narodne garde zapovijedalo je Ministarstvo obrane. Zbor narodne garde se ustrojio kao odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj kao i zbog nemogućnosti nove Hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na svom cijelokupnom državnom području. Formalne zadaće ZNG-a bile su zaštita državne granice Republike Hrvatske te zaštita nepovredivosti državnog područja, zaštita od narušavanja javnog reda i mira u većem opsegu, zaštita od terorističkog i drugog nasilnog djelovanja odnosno oružane pobune, zaštita zračnih luka i zračnog prometa, zaštita obale i mora, pružanje pomoći radi otklanjanja posljedica u slučaju opće opasnosti prouzrokovane elementarnim nepogodama i drugih nesreća, zaštitu određenih osoba, objekata i prostora, te druge poslove utvrđene zakonom." -----------------Zakon o unutarnjim poslovima (NN 29/1991.)-------------------------------------------------------------I dalje--"Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske prihvaćena je zastava Republike Hrvatske. Zakon je donio Sabor Republike Hrvatske na zajedničkoj sjednici Vijeća udruženog rada, Vijeća općina i Društveno-političkog vijeća 21. prosinca 1990. godine, a istoga je dana proglašen ukazom predsjednika Republike i objavljen u Narodnim novinama, čime je odmah stupio na snagu. Zakon u članku 10. propisuje izgled zastave: „Zastava Republike Hrvatske sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave s grbom Republike Hrvatske u sredini. Omjer širine i dužine zastave je 1 : 2. Boje zastave su položene vodoravno i to ovim redom s gornje strane: crvena, bijela i plava. Svaka boja čini jednu trećinu širine zastave. Grb Republike Hrvstske je smješten u sredini zastave tako da gornji dio grba (kruna) zalazi u crveno polje zastave, a donji dio grba zalazi u plavo polje zastave. Središnja točka grba poklapa se s točkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave.“

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije