VOJNOPOVIJESNI VREMEPLOV

Osnovana Legija stranaca 1831. godine

LS
Foto: Arhiva VL
16.03.2016.
u 19:38

Brojni Hrvati istaknuli su se u redovima Legije

Francuska Legija stranaca jedna je od najromantiziranijih, najegzotičnijih i najmističnijih, ali ujedno i najučinkovitijih borbenih postrojba na svijetu. Osnovao ju je 9. ožujka 1831. francuski kralj Luj Filip da bi osiguravala francuske interese u brojnim kolonijalnim posjedima. Legija je bila sastavljena od isključivo stranih dobrovoljaca, između 18 i 40 godina starosti, čiji se identitet nije provjeravao prilikom upisa. Zato je Legija stranaca često bila stjecište osoba sumnjive prošlosti: kriminalaca, ubojica i lopova, ali i mnogih romantika i pustolova. Vatreno krštenje Legija je imala u Alžiru, a surove borbe s pobunjenicima obilježile su njezin daljnji vojni put. U više od 130 godina Legija će se boriti na gotovo svim, a najčešće najtežim ratištima, ali isto tako i protiv zahtjevnih klimatskih i političkih uvjeta.

Zbog brojnih disciplinskih problema i dezertiranja, Legija je pripadnicima nametnula željeznu disciplinu i drastične kazne za prekršaje, a što će, uz iznimno zahtjevnu obuku, vremenom postati zaštitni znak postrojbe. Nakon Alžira borila se u Španjolskoj, potom na Krimu, u Italiji i Meksiku. U Meksiku je Legija ispisala svoje najslavnije stranice. U travnju 1863, kod Camerona, samo je 62 legionara pod zapovjedništvom satnika Danjoua, boreći se do smrti, cijeli dan odbijalo napade otprilike 2000 Meksikanaca. Legionari su se odbili predati i gotovo svi izginuli pa se boj za Cameron danas slavi kao Dan Legije, iako je takvih borbi bilo mnogo. U Prvome svjetskom ratu Legija je pretrpjela vrlo teške gubitke, a poslije rata bori se u Siriji i Maroku. U Drugome svjetskom ratu legionari su prošli ratni put od Norveške, Bir Hakeima u Africi, europskog bojišta pa sve do Kambodže. Nakon rata cijela se postrojba vratila u Alžir gdje je okrutno gušila protukolonijalni ustanak. U istoj se misiji postrojbe Legije bore i u Vijetnamu, ali kod Dien Bien Phua trpe velike gubitke. Poslije stjecanja neovisnosti Alžira 1962, sjedište Legije preseljeno je u Francusku. Posljednji veći sukob u kojem se francuska Legija borila bio je Zaljevski rat 1991. U svim su ratovima zahvaljujući strogoj disciplini i odanosti, jer zakletva se polaže Legiji, legionari pokazali visoku borbenu vrijednost. No u kolonijalnim ratovima Legija je često prelazila granice uobičajenih ratnih pravila.

"Legija se nikada ne predaje", službeni je moto postrojbe pod kojim legionari, iako po nacionalnosti nisu Francuzi, služe u Legiji koja je od podcijenjene prerasla u najcjenjeniju postrojbu francuske vojske, odnosno jednu od najelitnijih svjetskih postrojbi takve namjene. Danas je Legija ustrojena u osam specijaliziranih pješačkih pukovnija i jednu polubrigadu te sudjeluje u svim specijalnim misijama francuske vojske i Mirovnih snaga UN-a. Brojni Hrvati istaknuli su se u redovima Legije, a u Domovinskom ratu, okupljeni u bojne Zrinski i Frankopan te druge postrojbe, mnogi od njih dali su velik obol obrani od velikosrpske agresije.

Komentara 2

CI
cinbenik
05:42 17.03.2016.

Veliko je pitanje,dali su dali vise Hrvati legionari,ili Francuzi........Mislim da je bilo puno vise Francuza na bojisnicama i niti jedan nije bio po HDZe zapovjadnistvima......Da je tako Vukovar nebi smio proci bez nasih legionara,no nijedan ne bijase u Vukovaru pa su uglavnom svi prezivjeli i stekli veluku popularnost samo zato sto su uz HDZe Tudjmanizam i sto su iz legije,a u ratnom putu mogu pisati nekakvo zapovijedanje kije nuje ni trbali prve godine rata nego su Hrvati koristili doktrinu "Mirka i Slavka" i oduprijeli se puno jacim Catnicima uz pomoc stranih dragovoljaca koji mnogi stradase iz Engkeske i Francuske......HDZe taktika i ratni put"bili na svim ratistima prosli sva bojista" a u Hrvatskoj jos nije dogovoreno kija su to bojista i ratista,pa tako moze i Karamrako i Kosorica i mnogi drugi postati ugled ni branitelj HDZea......Mnogi glasnovici i slicni visoku casnici nebi buli ni beanitelji da nisu zdusno bili uz HDZe raspodjelu povlastica i da su recimo bili u HOSu osjetili bi puno vise rata u nemilosr HDZea kao i nestali Francuz u Vukovaru.....Ovako im je HDZe dodvoravanje priznalo ratne puteve legije iz Francuske pa ih uzdiklo u HDZe visine.....Naravno i o ovom trebalo bi imati analizu ko kako gdje koliko,ali u velikim bi ovi navidi bili u pravu,cast onim koji nespafaju ili su st arnim zadlugama dogurali u HDZe stozere koji se nije proslavui nekom mudriscu u vladanje naprotiv mnogi stradase i bez ognjista ostase za HDZe pregovarackim stolom.....Statistika i cinjenice sve objasne ma koliko HDZe istalirao povjwsnicara pacija skola se nije makla dalje od pocetka

CV
cvitusa17
06:39 17.03.2016.

čini mi se da članak treba dobro pročitati, dakle s razumijevanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije