NA DANAŠNJI DAN

Osnovani američki marinci

Rat
Foto: Wikimdia CC
10.11.2016.
u 13:00

Služeći na kopnu i na moru, Marinci su postali poznati zbog nekoliko važnih operacija u Revolucionarnom ratu.

Tijekom Američke revolucije, Kontinentalni Kongres ratificirao je rezoluciju u kojoj stoji: "Ustrojit ćemo dvije bojne marinaca koji će služiti kao prva postrojba za iskrcavanje u netom osnovanoj Kontinentalnoj Mornarici", piše History.

Rezoluciju je skicirao tada budući američki predsjednik John Adams. Služeći na kopnu i na moru, marinci su postali poznati zbog nekoliko važnih operacija u Revolucionarnom ratu. Prvo iskrcavanje marinaca na neprijateljskoj obali dogodilo se kada je postrojba pod vodstvom satnika Samuela Nicholasa zauzela otok New Province na Bahamima koji je tada bio u britanskim rukama. To se dogodilo u ožujku 1776. godine, a Nicholas je bio prvi časnik Kontinentalnih marinaca te je proslavljen kao prvi zapovjednik marinaca. Nakon ispunjenja američke neovisnosti 1783. godine, demobilizirana je Kontinentalna Mornarica, a Marinci su raspušteni.

Međutim, tijekom sljedećih desetak godina, zbog sve snažnijih sukoba na moru s Revolucionarnom Francuskom natjerale su američki Kongres da formalno utemelji Američku Mornaricu u svibnju 1798. godine. Dva mjeseca kasnije, 11. srpnja, predsjednik John Adams potpisao je prijedlog zakona kojim se američki marinci osnivaju kao trajna vojna postrojba pod zapovjedništvom Odjela Mornarice. Uskoro su marinci sudjelovali u tzv. kvazi ratu s Francuskom te se borili protiv Barbarskih pirata Sjeverne Afrike tijekom prvih godina 19. stoljeća. Od tada, marinci su sudjelovali u svim ratovima Sjedinjenih Američkih Država te su u većini sukoba bili prvi koji su ulazili u bitke. Ukupno gledajući, marinci su izveli više od 300 iskrcavanja na neprijateljskim obalama.

Danas postoji više od 200 000 marinaca u aktivnoj službi te rezervnih postrojbi. Raspoređeni su u tri divizije - sjedišta su im u vojarnama Camp Lejeune u Sjevernoj Karolini, Camp Pendleton u Kaliforniji te na Okinawi u Japanu. Svaka divizija ima jednu ili više ekspedicijskih postrojbi koje su spremne pokrenuti velike operacije bilo gdje na svijetu u samo dva tjedna. Ekspedicijske postrojbe su samodostatne sa svojim tenkovima, topništvom te zračnim snagama. Glavni moto marinaca je "Semper Fidelis", koji na latinskom jeziku znači "uvijek vjerni".

>>Agresija na Suez

>>Marinci započeli operaciju "Prairie"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije