Domovinski rat, Operacije

Osvajanjem malih bara do naoružanja

Osvajanjem malih bara  do naoružanja
Vojna povijest
05.10.2011.
u 12:11

Polovicom rujna 1991. iz vojarne JNA izvučeno je 4800 pušaka, 20 PA topova, 190 PM, veće količine zolja, 500 pištolja, tisuće tromblona...

Operacija „Zelena tabla – Male Bare“ jedna je od prvih akcija u ratu za vojarne (kasarne). Odvijala se u noći s 14. na 15. rujna 1991. godine. Preuzeto je teško i pješačko naoružanje, kao i velik broj kamiona, a došlo je i do prve pomorske bitke u Domovinskom ratu. Akcijom je zapovijedao general-bojnik Petar Šimac. Radi lakšeg razumijevanja zašto je došlo do oduzimanja oružja i vojne opreme iz tadašnjih vojarni JNA potrebno je objasniti kako je uopće oružje Teritorijalne obrane SR Hrvatske završilo u rukama JNA.

Načelnik General štaba Oružanih snaga SFRJ general-pukovnik Blagoje Adžić bez znanja i suglasnosti Predsjedništva SFRJ potpisuje 14. svibnja 1990. strogo povjerljivu zapovijed da se TO SR Hrvatske oduzme oružje. Tadašnji vojni vrh svoj je postupak pravdao time da je TO oružana sila i kao takva „krupan udar na jedinstvo oružanih snaga, za što je kriv Ustav iz 1974“.

Budući da je oružje TO bilo već raspoređeno po skladištima JNA, a oružana pobuna ‘’ugroženih Srba’’ bivala sve intenzivnija i budući da je uvedena zabrana na uvoz oružja u ‘’zemlje Jugoslavije’’, moralo se tražiti način da se Hrvatska naoruža. Jedan od načina bio je tzv. rat za vojarne. Oružje TO Makarske, Vrgorca, Metkovića i Ploča bilo je zarobljeno u Malim Barama, gotovo na samom ulazu u Ploče.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije