IZ NOVOG BROJA TISKANOG MAGAZINA, VELJAČA 2015.

Osvojen njemački tanker Altmark 1940.

Altmark
Wikimedia Commons
11.02.2015.
u 15:51

Na njemu je zatočeno 299 savezničkih mornara

Tijekom svog gusarskog pohoda po Južnom Atlantiku, njemački bojni brod Admiral Graf Spee potopio je osam savezničkih trgovačkih brodova. Po izričitoj naredbi kapetana Hansa Langsdorffa brodovi su potopljeni nakon što je s njih evakuirana posada pa je 299 zarobljenih savezničkih mornara zatočeno na njemačkom tankeru Altmark koji je služio kao opskrbni brod. Nakon potonuća Graf Spee ispred Montevidea, Altmark je sa zarobljenicima krenuo put Njemačke. U potjeru za njim upućen je britanski razarač Cossack koji ga je sustigao blizu Norveške. U strahu pred nadmoćnim ratnim brodom zapovjednik Altmarka kapetan Heinrich Dau potražio je spas u norveškim vodama i sklonio se u zaljev Jossingfjord. Iako je po međunarodnom pravu bilo dozvoljeno prevoziti ratne zarobljenike neutralnim vodama, Nijemci Norvežanima to nisu prijavili.

Na britanski zahtjev norveška je mornarica presrela Altmark i čak tri puta pretražila brod, ali nije otkriveno ni njegovo skriveno naoružanje ni mnogo zatočenika, koje su Nijemci sakrili u brodske tankove. Norveška vlada odlučila je da se brod isprati prema njemačkim teritorijalnim vodama. Tadašnji prvi lord Admiraliteta, Winston Churchill, nije se mnogo dvoumio. Njemu se činilo nepojmljivim da neprijateljski brodovi koriste međunarodno pravo da bi izbjegli britanskoj ratnoj floti. Razarač “Cossak” zato je 16. veljače 1940. iznenada napao njemački ploveći zatvor u fjordu Jossing, u norveškim teritorijalnim vodama. Grupa komandosa ustrijelila je četiri njemačka mornara i oslobodila 299 sunarodnjaka, zatvorenih u skladištima pa čak i praznim benzinskim cisternama. No, dok su se Britanci veselili, prepad na “Altmark” izazvao je međunarodni spor i znatno utjecao na daljnji tijek svjetskog rata. Norveška vlada, izložena nacističkim prijetnjama, oštro je prosvjedovala zbog kršenja međunarodnog prava. Odmah nakon afere “Altmark” Hitler se odlučio na invaziju Skandinavije u strahu da ga Britnaci ne preteknu. „Želim da stignem prije njih!“ rekao je generalu von Falkenhorstu kojeg je zadužio za napad na Dansku i Norvešku. Gusarski brod Altmark popravljen je da bi potkraj 1942. potonuo u Jokohami zbog eksplozije vlastitog streljiva.

Ne propustite od četvrtka, 5.2. u prodaji novi broj magazina Vojna povijest na svim kioscima za samo 19,99 kuna.

Komentara 4

PA
Paton
17:30 11.02.2015.

budalo graf spee je potopljen u urugvaju ovaj je u norveškim vodama

OP
openheimer2
17:31 11.02.2015.

krasan džepni brodić krasan

IK
ikonoklast
17:04 11.02.2015.

nije u jokohami potopljen nego u uragvajskim vodama 1939

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije