Naslovnica

Otkrivene masovne grobnice u Vijetnamu

Otkriveno je da su komunističke snage, koje su okupirale grad 25 dana, masakrirale 2 800 civila koje su optužili da surađuju s vladom u Saigonu.
26. veljače 2016. u 19:38 3 komentara 4776 prikaza
Vietkong
Foto: Wikimedia

Savezničke postrojbe koje su zauzele glavni grad Hue te ga oslobodile od sjevernovijetnamskih postrojbi, otkrile su masovne grobnice. Otkriće se dogodilo nakon ofenzive "Tet", piše History.com

Otkriveno je da su komunističke snage, koje su okupirale grad 25 dana, masakrirale 2 800 civila koje su optužili da surađuju s vladom u Saigonu. Drugi izvor piše da su komunisti pobili 5 800 ljudi u gradu Hue. "Tet" ofenziva započela je u zoru 30. siječnja kada su snage Viet Conga, uz vojsku Sjevernog Vijetnama, pokrenule najveću i dobro koordiniranu ofenzivu rata. Tijekom napada ušli su u sedam najvećih gradova Južnog Vijetnama. Napali su i tridesetak provincijskih glavnih gradova. U prvim dijelovima ofenziva osvojeni su gradovi Hue, Dalat, Kontum i Quang Tri, a na sjeveru su svi gradovi okupirani. U isto su vrijeme "neprijatelji" topništvom bombardirali savezničke piste i vojne baze. Do 10. veljače ofenziva je stala; puno je žrtava bilo na obje strane.

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • prepri43:

  Kud god naša vojska prođe tu trava ne raste!(tito)

 • dane.glavosjek:

  To je isto bilo i u bivšoj državi sam Tito je tražio da se oko Šabca pošalje brigada iz karajine koja če da pobije simpatizere neprijatelja i Nemce tako da je oko Slankamena operirala dalmatinska brigada a oko Koprivnice crnogorska ... prikaži još! a tek oko 47 godine došla je zabrana ubijanja bez suđenja

 • ajmo:

  Komunisti masovni ubojice bili i ostali .Uvijek iza njih ostaju masovna stratišta svuda i uvijek.Zlo zlo i zlo sa petokrakom na kapi.