Naslovnica

Oznake na odorama hrvatskih postrojbi

Nekim pripadnicima Zdruga dodijeljena je i spomen-medalja koja danas predstavlja jednu od najvećih rijetkosti iz Drugog svjetskog rata
07. studenoga 2012. u 19:17 0 komentara 794 prikaza
Oznake na odorama hrvatskih postrojbi
Foto: Vojna povijest

Poglavnik Nezavisne Države Hrvatske dr. Ante Pavelić 2. Srpnja 1941 godine upućuje poziv „...ustašama i svim ostalim hrvatskim rodoljubima u starosti od 20 do 32 godine koji su vojnički izobraženi i koji žele stupiti u svetu borbu protiv drzovitom boljševičkom nametniku, za slobodu potlačenih naroda, te napose za sigurnost, čast, mir i blagostanje hrvatskog naroda, da se odmah prijave kod nadležnog „popunidbenog zapovjedništva“ (bivšeg vojnog okruga).........POZIVAM u tu dobrovoljnu vojnu službu izobrežene u svim vrstama oružja kopnene vojske, mornarice i zrakoplovstva.“
Daljnji tijek formiranja jedinica i njhova izobrazba poznata nam je iz više knjiga, koje su nedavno izašle, a obrađuju pojedine postrojbe i njihov ratni put. Ono što je u tim knjigama samo usput napomenuto ili uopće nije spomenuto, a zanimljivo je sakupljačima militarije pokušao sam sistematizirati u ovom članku.
Hrvati su sudjelovali na istočnom bojištu kao pješadija, mornarica i zrakoplovstvo. Kao pješadija su bili pridodani njemačkoj vojsci te su nosili njemačke uniforme. Radi se o glasovitoj 369 ojačanoj pukovniji koja se borila pod Staljingradom. Kao znak raspoznavanja na lijevom rukavu odore nosili su izvezeni znak u obliku hrvatskog grba. Znak bi se prišio na rukav, a izrađivan je u dvije inačice. Prva koja je bila predviđena za sve Hrvate iznad grba je imala natpis HRVATSKA (sl.1) dok su strani državljani, a pripadnici legije (najčešće je to dio zapovjednog kadra, večinom Njemaca) iznad grba imao izvezen naziv zemlje na njemačkom KROATIEN.(sl.2) Oznake su bile izvezene najčešće na sivomaslinastoj tkanini u boji same odore.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.