DRUGI SVJETSKI RAT

Padobranske oznake JA/JNA

JNA
dr.sc. Krunoslav Mikulan
15.10.2015.
u 11:42

Krajem Drugog svjetskog rata, u rujnu 1944., stotinjak partizana upućeno je u Bari na padobransku izobrazbu te je u listopadu utemeljen 1. padobranski bataljon

U razdoblju između dva svjetska rata pojedine su države u okviru svojih ratnih planova predvidjele uporabu padobranskih postrojbi za iznenadne udare u pozadinu protivnika i zaposjedanje točaka od velikog vojnoga značenja. Naročito su se padobranske postrojbe razvile u Hitlerovoj Njemačkoj te je za sve one koji su uspješno završili padobranski tečaj godine 1936. uvedena posebna značka koja je prikazivala orla koji u pandžama drži kukasti križ i obrušava se prema tlu; orao je bio zlatne boje, a nalazio se unutar srebrnoga vijenca. U bivšoj Kraljevini SHS/Jugoslaviji padobranstvo se razvijalo vrlo polagano; prvi uspješan skok izveo je još 1926. godine potporučnik Dragutin Dolanski u Novom Sadu, no s padobranstvom za vojne potrebe počelo se računati tek pri kraju 1930-tih. Godine 1939. počeo je prvi padobranski tečaj za časnike i dočasnike koji je sljedeće godine završilo njih 28, a planiran je i drugi tečaj za drugu polovicu 1940. (no nejasno je je li uopće započeo). 

Pri kraju Drugog svjetskog rata, u rujnu 1944. godine, stotinjak partizana upućeno je u Bari na padobransku izobrazbu te je u listopadu iste godine utemeljen 1. padobranski bataljon. On je već sredinom 1945. godine ukinut, da bi zatim sljedeće godine bio stvoren novi, 46. padobranski bataljon u Beloj Crkvi. Sljedećih godina provedeno je nekoliko reorganizacija, a godine 1967. stvorena je 63. padobranska brigada u Nišu. No nisu samo pripadnici padobranskih postrojba prolazili padobransku izobrazbu, već i drugi časnici i dočasnici, uglavnom iz Zrakoplovstva, a po završetku izobrazbe dobivali su padobranski znak kao vidno priznanje; znak je prikazivao bijeli padobran i padobranca na plavom polju, s crvenom petokrakom na vrhu, a u početku je mogao biti metalni ili platneni. Nije poznato koje je godine uveden, ali fotografije nam pokazuju da se nosio barem od 1949. godine. Službeni i detaljni propisi o padobranskim znacima počinju se objavljivati tek od 1953. godine. 

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti čitajte u novome izdanju VP magazina od ponedjeljka, 5. listopada na svim kioscima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije