NOVA KNJIGA NA TRŽIŠTU!

Partizani kroz odore i znakovlje

Rat
Foto: es
1/5
07.11.2016.
u 15:14

Knjiga nastoji obuhvatiti sve aspekte uniformi i oznaka, počevši od najranijih partizanskih jedinica iz 1941. do uvođenja novoga znakovlja JNA 1953. godine

Od završetka Drugoga svjetskog rata do danas objavljeno je nekoliko knjiga i članaka koji se više ili manje tiču odora i znakovlja partizanskih postrojbi i poslijeratnih jugoslavenskih oružanih snaga. Većina autora problematici pristupa površno, te navodi pogrešne podatke koji se zatim šire i u drugim radovima, stječući auru neupitnosti. Čak i opsežna Vojna enciklopedija iz 1970-ih pogrešno prikazuje neke partizanske oznake. Teško je shvatiti zbog čega je do toga redovito dolazilo, jer su autorima iz socijalističkoga razdoblja službene publikacije i arhivska građa bili dostupniji nego što je to danas. Kvalitetniji radovi nastaju tek nakon raspada Jugoslavije, pri čemu treba istaknuti dvije knjige slovenskoga generala u miru, Janeza Švajncera: Uniforme (1997) te Znaki naših partizanov (2013). One koncizno i kronološki opisuju odore i znakovlje navedenih vojski, a jedini im je nedostatak što nisu imale prostora da se u potpunosti posvete temi. Odorama i znakovljem bivše Jugoslavije povjesničari se rijetko bave, dok se s vremenom javljaju kolekcionari koji se posvećuju upravo tom razdoblju, a neki od njih, primjerice Nebojša Milanović, Nenad Bjeloš i Janže Klun, započinju s objavom članaka u numizmatičkim i drugim časopisima u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Upravo su kolekcionari oni koji su sačuvali velik broj odora, oznaka, pravilnika, dokumenata i fotografija od zuba vremena.

Foto: dr. sc. Krunoslav Mikulan

FOTO: Partizani su nosili zarobljene odore svih vrsta. Na ovoj fotografiji prvi partizan ima njemačku surku M43, drugi ima surku njemačkoga redarstva, a treći domobransku surku. (KM)

Knjiga u prvome dijelu uzima u obzir i posebnosti svih bivših jugoslavenskih republika, ako su autorima bile poznate. Temelj prikaza su pravilnici i naredbe, a zatim fotografije i predmeti

Njihovo znanje i pomoć bili su vrlo važni pri radu na ovoj knjizi. Knjiga o kojoj ovdje čitate, i koja je upravo izašla u biblioteci „Hrvatska povijest“ nakladnika Despot Infinitusa d.o.o. iz Zagreba, prva je od triju knjiga iz serije o odorama i znakovlju socijalističke Jugoslavije, te nastoji obuhvatiti sve aspekte uniformi i oznaka, počev od najranijih partizanskih jedinica iz 1941. godine do uvođenja novoga znakovlja JNA 1953. godine. Iako je ozračje u društvu danas takvo da se ponekad na partizane i JNA gleda isključivo kao na zločincei okupatore, valja spomenuti da se prema službenim podacima u Drugom svjetskom ratu u partizanskim redovima borilo 140 124 Hrvata s područja današnje Republike Hrvatske (što znači da ih je u ukupnom zbroju bilo i više). Broj onih koji su odslužili vojni rok ili su pak bili zaposleni u JA/ JNA od 1945. do hrvatske neovisnosti mnogo je veći od tog broja te je razvidno da su i partizanska vojska i Jugoslavenska (narodna) armija bile (i) vojske hrvatskih državljana. Knjiga u prvome dijelu uzima u obzir i posebnosti svih bivših jugoslavenskih republika, ako suautorima bile poznate. Temelj prikaza su pravilnici i naredbe, a zatim fotografije i predmeti koji bilo potvrđuju bilo opovrgavaju službene propise.

Foto: es

FOTO: Kolorirana salonska fotografija partizana u domobranskoj časničkoj surci, s njemačkim pojasom, te s novim tipom značke za kapu koja ulazi u uporabu u drugoj polovici 1944. godine. (ES)

Potpuna uniformološka rekonstrukcija ipak se nije mogla provesti, te je ostalo nekoliko neriješenih pitanja jer je bilo nemoguće pronaći nekoliko službenih propisa i pravilnika za koje je posredno utvrđeno da su postojali. Nadalje autori su odlučili da se neće oslanjati na sjećanja osoba koje su u navedenim vojskama sudjelovale jer su se ona tijekom rada na ovoj knjizi, ali i u nekim ranijim projektima, pokazala vrlo dvojbenima. Knjiga se ne bavi detaljno odlikovanjima (osim internima) jer je o njima pisano u nekoliko navrata, a ustroj partizanske vojske i Jugoslavenske armije dan je tek u najkraćim crtama, dok se zainteresirani čitatelji upućuju na literaturu koja se time opširno bavi. Druga knjiga prikazat će odore i znakovlje JNA od 1953. do njezina raspada u ratovima 1991– 1992. godine, a treća će se osim Teritorijalnom obranom baviti državnim službama te uniformiranim državnim, političkim i civilnim organizacijama.

Foto: dr. sc. Krunoslav Mikulan

FOTO: Zastavnik Ante Gomojić i Stipe Gović, snimljeni u Trstu 25. svibnja 1945. godine. Zastavnik Gomojić nosi njemačku odoru M43, a na gornjem dijelu lijevoga rukava ima oznaku topničkih postrojbi (o čemu više dalje u knjizi); Gović pak ima surku koja je vjerojatno djelo nekog partizanskog krojača. (ES)

Foto: es

FOTO: Časnik JA snimljen u Kotoru, kolovoz 1945. godine. Iako je rat već završio, on nosi prepravljenu starojugoslavensku surku, ili pak se radi o surci koja je naknadno krojena prema starojugoslavenskom uzoru. (KM)

Tijekom rada na knjizi javili su se neki lingvistički problemi. Hrvatska partizanska vojska koristila je hrvatski ili srpski jezik, ili pak neku mješavinu tih dvaju jezikâ (a u drugim republikama koristio se prevladavajući jezik tih krajeva), pri čemu su se često koristili srpski termini starojugoslavenske vojske. Nakon završetka rata službeni jezik u JA/JNA bio je »srpsko-hrvatski«, što znači srpski jezik, a zbog dugog vremenskog razdoblja u kojem je Hrvatska bila dijelom Jugoslavije pojedini su se izrazi toliko udomaćili (a hrvatski su se izrazi izgubili) da su mnogima i danas bliskiji nego ekvivalentni hrvatski izrazi. Za neke predmete u današnjim Oružanim snagama RH jednostavno (još) nemamo odgovarajuće službene izraze te su autori u nekim slučajevima posegnuli za hrvatskom terminologijom iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije. U svakom slučaju, u zagradi se daju ekvivalentni službeni termini JA/JNA; nazivi činova i zvanja te nazivi vojnih postrojbi, škola i institucija uvijek se daju u izvorniku, uz eventualno dodatno pojašnjenje na hrvatskom.

Nakon završetka rata službeni jezik u JA/JNA bio je »srpskohrvatski«, što znači srpski

Foto: dr. sc. Krunoslav Mikulan

Valja istaknuti da je ovo strogo znanstvena i apolitička knjiga; autori su svjesni svih zločina koji su počinjeni uime komunističke ideologije te ih u potpunosti osuđuju. Cilj knjige je prikazati odore i oznake jedne države čijim je dijelom Hrvatska bila desetljećima i u čijim su se oružanim i drugim uniformiranim postrojbama nalazile stotine tisuća stanovnika današnje Republike Hrvatske. Knjiga je namijenjena kako znanstvenoj zajednici i stručnoj javnosti tako i kolekcionarima,muzejima, filmskim i kazališnim stvarateljima, te svima onima koje zanima navedena tematika.

Knjigu možete kupiti u svim boljim knjižara ili naručiti putem web trgovine - www.despot-infinitus.com

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Dančo
Dančo
20:20 07.11.2016.

koga boli briga za te bandite

Avatar Anemični HDZ
Anemični HDZ
20:28 07.11.2016.

Partizani nisu imali nikakve odore, nakon kriznog puta JNA ili kako bi zvali tu vojsku nisu partizani. Uljepšavanje proslosti.

PI
Pikador
22:46 08.11.2016.

Opet nastojanje da se naruže !!!??? ++++++++++++++++++++++++ Ova ideološka pristranost „Vojne povjesti“ postaje dosadna u stalnom da revidira povjest, a ovom prilikom birao je za ilustraciju najjadnije primjere partizanskih uniformi. Naravno istina je da su zbog prilika masovnosti partizanskog pokretata ( 800.000 sredinom 45.), a bez podrške svoje industrije morali improvizirati i sa zarobljenim odorama. No to se nemože smatrati realnim prikazom partizanske odore već nastojanjem, da se oni naruže i prikažu ljudima bez ukusa, a ne da je to samo nužda. Pravi prikaz su uniforme partizanskih divizija, koji su dobili lijepe i tople engleske odore preko logistike sa Visa. Te nisu improvizirane ovako ružne, već službene lijepe i kompletne partizanske odore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije