Naslovnica

Partizani - oružana komunistička sila

Pregled povijesti i organizacije stranačke komunističke vojske Hrvatske i Jugoslavije
03. studenoga 2011. u 00:00 0 komentara 110 prikaza
Partizani - oružana komunistička sila
Foto: Vojna povijest

U izdanju Znanja iz Zagreba uskoro izlazi nova, četvrta knjiga iz serije “Hrvatski ratnici kroz stoljeća” pod nazivom „Partizani – oružana sila KPH i KPJ, 1941.-1945.“. Autor je teksta Tomislav Aralica, a ilustracija Višeslav Aralica. Knjiga je bogato opremljena s oko 400 dokumentarnih crno-bijelih fotografija od kojih većina do sad nije objavljena i nije bila poznata stručnoj javnosti. Fotografije potiču mahom iz zbirki autora te njegovih prijatelja, ali također i iz nekolicine javnih zbirki. Također je opremljena s nekoliko stotina fotografija u boji sačuvanih predmeta iz onog doba: pušaka, pištolja, dijelova odore, oznaka, odlikovanja i drugog.

Mada je o partizanima tiskano mnoštvo knjiga, članaka i svakojakih publikacija, ovo je prva knjiga koja na znanstveno-popularan način donosi pregled povijesti i organizacije stranačke komunističke vojske Hrvatske i Jugoslavije. Ta je vojska pobijedila proosovinsku Hrvatsku, doduše, više snagom svojih saveznika no vlastitom, i potom stvorila politički poredak koji je trajao 45 godina. Tad nastale granice ostale su nepromijenjene. Bez obzira na danas općeprihvaćen stav o negativnim posljedicama komunističke ideologije i o njihovim zabludama, bez obzira na teške zločine koje je komunistička vojska počinila osobito u završnoj fazi rata, ipak je ishod rata ostvaren pobjedom komunističke vojske pomaknuo i učvrstio sjeverne, zapadne i južne granice Hrvatske u njihovom povijesno maksimalnom dosegu. Donosimo nekoliko odlomaka koji mogu dočarati temu kojom se knjiga bavi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.