DRUGI SVJETSKI RAT

Patton je bio oduševljen Guderianom

Guderian
Wikimedia CC
26.08.2016.
u 22:17

Nakon što je gotovo dva desetljeća strpljivo čekao da američki generali prepoznaju potencijal tenkovskog napada, Patton je napokon odlučio poduzeti sve što je u njegovoj moći ne bi li stvorio kritičnu masu istomišljenika: držao je predavanja, pisao članke za vojna glasila i u razgovorima skolegama naglašavao kako tenkovi mogu doduše biti korišteni kao obrambena vozila, ali njihova najveća vrijednost leži u mogućnosti da budu pokrenuti u velikom broju i onda poslani da koncentrirani u jednoj točki probiju protivničke linije.

lipnju 1937. Patton je uživao u svojem najdražem hobiju, jahanju, kada ga je iznenada konj iznevjerio i slomio mu nogu. Trebalo je čak šest mjeseci da slomljena noga zaraste, ali Patton je dobro utrošio slobodno vrijeme čitajući tek prevedene knjige Guderiana i Rommela (prijevod je organizirala vojna obavještajna služba). I dok je iz Rommelove knjige svakako pokupio značajne lekcije kako koristiti pješaštvo, Guderianovu je knjigu o uporabi tenkova doživio kao pravo prosvjetljenje i tijekom rata će doslovno provoditi ono što je ranije napisao njemački genijalac: je li možda čak učenik u kojem detalju pretekao učitelja, o tome neka svaki čitatelj sam donese zaključke. U isto vrijeme započela je inače proizvodnja lakoga tenka M2 (kolokvijalno nazvanog „Mae West“ prema glumici bujnoga poprsja, a sve zbog dvostruke kupole). Ovaj je tenk bio opremljen samo strojnicom i više je spadao u kategoriju vozila za potporu pješaštvu nego tenku koji će predvoditi napad, onako kako su te sugerirali vodeći teoretičari Guderian i Liddell Hart. Patton je naravno bio potpuno nezadovoljan ovakvim tenkom, ali vojni vrh i dalje nije vjerovao u moć tenkova i zato je gurao ovakva laka vozila. 

Nakon što je gotovo dva desetljeća strpljivo čekao da američki generali prepoznaju potencijal tenkovskog napada, Patton je napokon odlučio poduzeti sve što je u njegovoj moći ne bi li stvorio kritičnu masu istomišljenika: držao je predavanja, pisao članke za vojna glasila i u razgovorima skolegama naglašavao kako tenkovi mogu doduše biti korišteni kao obrambena vozila, ali njihova najveća vrijednost leži u mogućnosti da budu pokrenuti u velikom broju i onda poslani da koncentrirani u jednoj točki probiju protivničke linije. Nakon toga kreće pješaštvo i eksploatira tenkovski proboj. No bitka za konačnu afirmaciju tenkova neće biti laka: vrijeme tenkova kao da još nije došlo, osim naravno u Njemačkoj, gdje je to pak držano u velikoj tajnosti. Američki vojni vrh za to je vrijeme i dalje forsirao korištenje konjaništva u ratu, odbacujući i čak ismijavajući usijane glave koje bi se drznule tražiti da vjerne i dokazane konje zamijene nekakve limene kutije upitne vrijednosti. Patton je odlučio napadati lukavo, ali ne previše agresivno: koliko god htio progurati svoju viziju tenkovskog ratovanja, bio je svjestan da će najbrži put biti ako se sam najprije popne u vojnoj hijerarhiji. Stoga je tenkove spominjao samo tamo gdje je osjećao da bi to moglo biti prihvatljivo, a prešućivao ih je kada bi se našao u izrazito konzervativnim krugovima. Naravno, može se sada Pattonu spočitavati da nije imao hrabrosti beskompromisno stati iza svojega stava, ali takve su kritike potpuno promašene: radikali u vojsci nikada nisu bili dugoga vijeka i obično bi završili tako da budu rano poslani u mirovinu, a jedini je put za guranje ovakvih ideja bilo potiho lobiranje i spominjanje pravih ideja pravim ljudima, jednom kada se uspije doći do njih.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar lvan12
lvan12
09:34 27.08.2016.

Pattona pamtimo samo po pokolju zarobljenika, odnosno ratnog zlocinca

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
17:41 27.08.2016.

Interesantno, sad 1940 imao je 1400 tenkova koji su bili mitraljeska verzija. Prvi tenk matilda s topom pojavljuje se u bici za afriku. Prije bi rekao da se zavisno ljubomorno divio Gudieru, koji je prihvatio prijedlog franc.autora, kojeg su ismijavali u londonu, parizu i u americi. Gudijer je doradio i posebno taktički uviježbao bliz krig u ukrajini trideseti godina izbjegavajući versajski ugovor. Sssr-u je to bilo nezanimljivo, jer imali su višemilionsku vojsku i potpuno drukčiju doktrinu primjene tenkova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije