POSEBNO IZDANJE VOJNE POVIJESTI

Patton je bio saveznički Guderian u pogledu tenkova

Patton
United States National Archives
17.11.2014.
u 18:49

I dok je iz Rommelove knjige svakako pokupio značajne lekcije kako koristiti pješaštvo, Guderianovu je knjigu o uporabi tenkova doživio kao pravo prosvjetljenje i tijekom rata će doslovno provoditi ono što je ranije napisao njemački genijalac.

U lipnju 1937. godine, budući američki general George Patton, legendarni zapovjednik iz Drugoga svjetskog rata, uživao je u svojem najdražem hobiju, jahanju, kada ga je iznenada konj iznevjerio i slomio mu nogu. Trebalo je čak šest mjeseci da slomljena noga zaraste, ali Patton je dobro utrošio slobodno vrijeme čitajući tek prevedene knjige Heinza Guderiana i Erwina Rommela (prijevod je organizirala američka vojna obavještajna služba). I dok je iz Rommelove knjige svakako pokupio značajne lekcije kako koristiti pješaštvo, Guderianovu je knjigu o uporabi tenkova doživio kao pravo prosvjetljenje i tijekom rata će doslovno provoditi ono što je ranije napisao njemački genijalac.

U isto vrijeme započela je inače proizvodnja američkog lakoga tenka M2 (kolokvijalno nazvanog „Mae West“ prema glumici bujnoga poprsja, a sve zbog dvostruke kupole). Ovaj je tenk bio opremljen samo strojnicom i više je spadao u kategoriju za potporu pješaštvu nego tenku koji će predvoditi napad, onako kako su te sugerirali vodeći teoretičari Guderian i Liddell Hart. Patton je naravno bio potpuno nezadovoljan ovakvim tenkom, ali vojni vrh i dalje nije vjerovao u moć tenkova i zato je gurao ovakva laka vozila. Nakon što je gotovo dva desetljeća strpljivo čekao da američki generali prepoznaju potencijal tenkovskog napada, Patton je napokon odlučio poduzeti sve što je u njegovoj moći ne bi li stvorio kritičnu masu istomišljenika... 

Da, nakon posebnog izdanja VP-a o Guderianu, logično nam se nametnulo da ovaj broj posvetimo Pattonu iz pera kolege Zvonka Trzuna, koji je pisao i o Britancu Bernardu Montgomeryju. Zato sam i uvodnik počeo Trzunovim opisom Pattonovog upoznavanja s Guderianovim opusom o ulozi tenkova u borbi, što je kasnije obilježilo cijelu Pattonovu vojničku karijeru. On je bio saveznički Guderian. Ovime smo pak zaokružili ovogodišnji serijal o vojskovođama Drugoga svjetskog rata. Još vas idući mjesec čeka posebno izdanje o Prvome svjetskom ratu, a onda iduće godine nova iznenađenja.

Komentara 1

Avatar jigaboo
jigaboo
22:01 17.11.2014.

"ga je iznenada konj iznevjerio i slomio mu nogu. Trebalo je čak šest mjeseci da slomljena noga zaraste"...ahahaaaa konj ga iznevjerio tako sto je namjerno slomio nogu a bili se dogovorili da nece lomit noge...., ahahaa I moroncino nepismena kad konj slomi nogu noga vise nikad ne moze zarasti takav se konj usmrti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije