Naslovnica

Pentagon konačno dizajnira borbenu opremu za žene!

Revolucija ženske borbene opreme u američkoj vojsci?
08. ožujka 2016. u 15:09 1 komentara 1217 prikaza
Vojnik 21. stoljeća
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/3

Dok se pripadnice ljepšeg spola sve više prijavljuju za borbene zadatke u svim rodovima vojske, Pentagon pokušava što bolje sačuvati plodnost svojih vojnikinja te da mogućnost začeća bude nedvojbena; privilegija koju neke bivše vojnikinje američke vojske nisu imale, piše WIB.

Glavni tajnik američkog Ministarstva obrane u siječnju je izjavio da će na proljeće ove godine Pentagon započeti s pilot-programom zamrzavanja spermija i jajnih stanica prije nego što postrojbe krenu na borbene zadatke. Ali cijeli program neće stati isključivo na tome. Pentagon prvi put uvodi žensku zaštitnu opremu koja će se upotrebljavati na terenu. Oprema bi trebala zaštiti ženski reproduktivni sustav, ali ih ne bi trebala ograničavati u kretanju.

Žene su posljednjih desetak godina dobivale borbenu opremu koja je primarno dizajnirana za muškarce. Zaštitni prsluci nisu dobro pristajali ženama uz tijelo, a oprema koja se trebala nositi na prsima prebačena je na ramena. Zaštita na preponama također nije odgovarala jer je dizajnirana da štiti muške spolne organe.

Vojnik 21. stoljeća | Autor : Pixabay/Sarah Johnson Foto: Pixabay/Sarah Johnson

"Nekad promjena dolazi jako sporo, pogotovo kod tjelesne zaštite – zaštitnih i balističkih prsluka koji su ključni za naše postrojbe."

"Moja je donja zdjelica obično posve izložena", izjavila je narednica 1. klase Elana Duffy, koja je služila od 2003. do 2013. godine u obavještajnoj službi. Iako nije bila isključivo na borbenim položajima, njezin je posao zahtijevao da stalno bude na prvim linijama te da razgovara s pobunjenicima. "Da je oprema napravljena da nas zaštiti, ja se ne bih mogla sagnuti", dodala je.

Dogodilo se oko 53 000 ranjavanja prouzročenih eksplozijama u iračkom i afganistanskom ratu, piše Traumatološki registar američkog Ministarstva obrane. Mnogo se vojnika i vojnikinja vratilo s ozljedama reproduktivnih organa te su morali pribjeći umjetnoj ili in-vitro oplodnji.

Godine 2011. oprema je evoluirala u dvorazinski sustav – bokserice te dvije ploče od kevlara. Mnogo vojnika uopće nije htjelo nositi tu opremu. Neki su vojnici čak izjavili da ne poznaju nikoga tko nosi takvu vrstu opreme. "Točno znam kada stigne nova oprema da je vojnici odbijaju jer nisu navikli na nju", izjavila je potpukovnica Kathy M. Brown, voditeljica razvoja proizvoda u programu PEOS (Program Executive Office Soldier). "Nekad treba i educirati ljude, da znaju što i zašto nose, tako će lakše prihvatiti novu borbenu opremu", dodala je.

Vojnik 21. stoljeća | Autor : Pixabay/Sarah Johnson Foto: Pixabay/Sarah Johnson

Marinci i vojnici izjavili su da ih takva oprema samo sputava, nije ugodna, a da ih ni časnici nisu pretjerano tjerali da se njome koriste. Kao odgovor na ove tvrdnje danas se testira učinkovitost novog sustava zaštite zdjelice, komplet donjeg dijela od kevlara koji će bolje zaštititi abdomen, unutarnji dio bedara, stražnjicu te genitalije. Brown je izjavila da vojnici koji testiraju opremu smatraju novi zaštitni komplet vrlo ugodnim. U međuvremenu, Pentagon će testirati svoj pilot-program u listopadu. Predviđeno je zamrzavanje spermija i jajnih stanica vojnika koji bi u slučaju ozljede ostali neplodni.

Pentagon će više informacija objaviti u svibnju.

>>Izrael razvija najnapredniji raketni sustav obrane na svijetu

>>Pogledajte dvanaest najstrože čuvanih vojnih tajnih operacija u povijesti!

  • Avatar Idler 3
    Idler 3:

    Ovo za prsluke mi je jasno, kroj buju vjerojatno prilagodili ženskim grudima. Drugi dio mi baš ni jasan - kak je sam kod žene zdjelica izložena !?