TERORIZAM

Pet činjenica o brutalnom ISIL-u koje niste znali

ISIL
Foto: Reuters (Ilustracija)
01.10.2014.
u 18:52

ISIL-ova je borbena snaga od 10.000 do 50.000 vojnika. CIA vjeruje da imaju od 20.000 do 31.500 vojnika. U međuvremenu uvijek mogu „dovući“ još vojnika iz ostalih ekstremističkih grupa.

Pročitajte pet važnih činjenica o najjačoj terorističkoj grupi na svijetu. Vox portal prenosi neke činjenice koje niste znali. Danas, kada je samo nekoliko kilometara od Bagdada, ISIL predstavlja veliku prijetnju.

1. Iračka vojska mnogo je jača od ISIL-a, ali je u rasulu

ISIL ne može kontrolirati Irak. Ako samo pogledamo s matematičke strane, sve je jasno. ISIL-ova je borbena snaga je od 10.000 do 50.000 vojnika. CIA vjeruje da imaju od 20.000 do 31.500 vojnika. U međuvremenu uvijek mogu „dovući“ još vojnika iz ostalih ekstremističkih grupa. Iračka vojska ima 250.000 vojnika, ne računajući vojnu policiju. Iračka vojska također ima tenkove, avione i helikoptere.

ISIL teško može kontrolirati Bagdad u bližoj budućnosti. Ali zanemarujemo jednu veliku i važnu činjenicu – iračka vojska je u rasulu, što objašnjava ISIL-ove uspjehe unatoč brojčanoj inferiornosti.

2. Globalno tržište nafte poremetilo se nakon ISIL-ovih napredovanja

Irak posjeduje pet najvećih skladišta nafte na svijetu te trenutačno sudjeluje s četiri posto globalne proizvodnje nafte. ISIL je dosad uspio poremetiti velika područja proizvodnje nafte u sjeveroistočnom i jugoistočnom Iraku.

Brad Plumer pokazao je da je cijena Brent sirove nafte – dobar pokazatelj globalnih cijena nafte – dosegnula najviše vrijednosti u lipnju 2014. godine, kada je ISIL zauzeo Mosul. Ali nakon tog događaja, cijena je ubrzo počela padati.

3. ISIL posjeduje jako važnu bazu u Siriji

Kriza u Siriji jedan je od najvećih razloga jačanja ISIL-a. Amerikanci baš zbog toga bombardiraju ISIL-ove položaje u Siriji. 

4. Bivši irački premijer učinio je „problem ISIL-a“ još gorim

ISIL bi regrutirao sunitske borce zbog šijitsko-sunitskog sukoba, čak i da je irački premijer Nuri Al-Maliki napustio vladu mjesecima prije. No premijerovi stavovi o sunitskoj manjini jako su pomogli ISIL-u.

5. ISIL se prije zvao Al-Qa’ida u Iraku

Američke snage i saveznički sunitski borci pobijedili su Al-Qa’idu u Iraku nakon 2006. godine, ali nisu je uništili. Američki zapovjednik u Iraku, general Ray Odierno, rekao je za grupu 2010. da je gotovo ista kao i na početku. Godine 2011. grupa se počela ponovno „buditi“. ISIL je uspješno oslobodio velik dio zatvorenika te je počeo ponovno jačati.

ISIL i Al-Qa’ida raskinuli su sve odnose u veljači 2014. godine.“Tijekom godina, bilo je puno znakova da su Al-Qa’ida Central (AQC) i najjača ekstremistička grupa u lošim odnosima. Njihova veza je više postojala zbog zajedničkih interesa nego ideologije“, izjavio je general Ray Odierno.

>>Danska se pridružuje borbi protiv ISIL-a u Iraku

>>Francuzi bombardirali skladište ISIL-a u Iraku

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar AlenkaBratušek
AlenkaBratušek
21:21 01.10.2014.

ovo je u najboljoj varijanti skupina klošara!

T1
t12matija
21:51 01.10.2014.

isprobati nuklearke na njima....

DU
Deleted user
02:27 02.10.2014.

Zaboravili ste nadodati šestu činjenicu. A to je da su te teroriste ameri dosada naoružavali preko Turske Saudijske Arabija Katra. Jer da se zaista ameri I EU žala boriti protiv tih terorista onda bi pohvatali švercere oružjem i kaznili bi svakog tko kupuje naftu od njih zar ne. Ali ovako imamo borbu koja će novina imati bolji naslov nadmeću se u ime onih kojima treba ovakva promidžba. A kada se malo bolje pogleda situacija onda ispada da ovi napadi nemaju nekog učinka jer samo izazivaju daljnje ratove i destabilizaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije