Domovinski rat, Zrakoplovstvo

Pobjegli traktorima, avione ostavili

Pobjegli traktorima, avione ostavili
Vojna povijest
05.01.2012.
u 00:00

Tijekom „Oluje“ najzanimljiviji dio plijena bili su zrakoplovi pobunjenih hrvatskih Srba zaplijenjeni na aerodromu u Udbini 7. kolovoza 1995.

Napadnom operacijom „Oluja“ RH je osim ostvarenja strateških ciljeva, zaplijenila i veliki ratni plijen vojske RSK. Procjenjuje se da su tada ta oprema i ostali materijal vrijedili gotovo dvije milijarde kuna. Osim PZO sredstva „Bofors“ L70 cal.40 mm i SVLR „Plamen“, najzanimljiviji dio plijena sačinjavali su zrakoplovi zrakoplovstva pobunjenih hrvatskih Srba koji su zaplijenjeni na zračnoj luci Udbina 7. kolovoza 1995. godine. Za izvođenje napada u pravcu Udbine zaduženo je bilo Zborno područje Gospić.

Deveta je gardijska brigada HV-a „Vukovi“ (u daljnjem tekstu 9. GBR) nakon više teških bojeva, od kojih se najviše ističe teška borba za Ljubovo, produžila s izvođenjem operacija na pravcu Ljubovo – Svračkovo brdo – Podlapača – Udbina i u jutarnjim satima, 7. kolovoza oslobodila Udbinu i nedaleku zračnu luku. Nakon službenog povlačenja JNA s okupiranih područja RH, ustanovljeno je zrakoplovstvo pobunjenih hrvatskih Srba kojemu je nadjenuto ime Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana Srpske vojske Krajine (RV i PVO SVK). U svom je naoružanju imalo zrakoplove bivšeg Jugoslavenskog ratnog vazduhoplovstva (JRV), kao i otete zrakoplove Teritorijalne obrane Slovenije i Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije