DRUGI SVJETSKI RAT

Počasni bleiburški vod postavio sliku na nadgrobni spomenik generala HOS-a i ustaškog pukovnika Tomislava Rolfa na vojničkom groblju u austrijskom Völkermarktu

Bleiburg
Foto: Mario Pavlović
1/10
26.05.2014.
u 14:02

Nakon uspostave NDH služi kao domobranski časnik. Ubrzo biva premješten u Ustašku vojnicu u činu bojnika gdje ga početkom srpnja 1941. postavljaju za zapovjednika pričuvnih bojni i izobrazbu ustaškog podmlatka. Zapovijeda i Ustaškom jurišnom bojnom u Zagrebu. Zapovjednik je i svih deset ustaških satnija na području Korduna i Ustaškom zdrugu u Kulen Vakufu od 1. kolovoza do 25. rujna 1941., a zatim se vraća u Zagreb na prijašnju dužnost koju vrši do 7. veljače 1942. godine.

Tomislav Rolf rođen 17. travnja 1899. u Petrinji. Služio je u Austrougarskoj vojsci do 1918. godine. U razdoblju od 1918. do 1941. aktivan je u Hrvatskom junaku i Hrvatskom skautu. Nakon uspostave NDH služi kao domobranski časnik. Ubrzo biva premješten u Ustašku vojnicu u činu bojnika gdje ga početkom srpnja 1941. postavljaju za zapovjednika pričuvnih bojni i izobrazbu ustaškog podmlatka. Zapovijeda i Ustaškom jurišnom bojnom u Zagrebu. Zapovjednik je i svih deset ustaških satnija na području Korduna i Ustaškom zdrugu u Kulen Vakufu od 1. kolovoza do 25. rujna 1941., a zatim se vraća u Zagreb na prijašnju dužnost koju vrši do 7. veljače 1942. godine. Njegova vojna karijera naglo se prekida kad je na jednom primanju u talijanskom poslanstvu u Zagrebu omalovažio i uvrijedio talijansku vojsku i osudio njezinu suradnju s četnicima. Na pritisak Talijana lišen je čina i biva isključen iz Ustaškog pokreta. Dana 15. svibnja 1942. poslan je u Stockerau, a zatim s popunom poslan na Istočno bojište. U Hrvatsku legiju stupa 26. kolovoza 1942. kod Nove Perekopke i biva imenovan zapovjednikom I. bojne 28. kolovoza 1982. godine.

Foto: Mario Pavlović

Zbog bolesti se vraća u domovinu sredinom studenoga 1942. godine. Nakon kapitulacije Italije 1943. poglavnik NDH Ante Pavelić poništava prijašnju odredbu i vraća Rolfa u Ustašku vojnicu gdje je promaknut u čin ustaškog pukovnika, a u prosincu 1944. promaknut je u čin generala HOS-a. Kraj NDH dočekao je kao zapovjednik 13. hrvatske divizije i u svibnju 1945. povlači se zajedno s HOS-om i civilima u Austriju gdje se predaje britanskim vojnim snagama. Nakon što je saznao da su ga britanske vojne vlasti odlučile izručiti jugoslavenskim snagama, popio je otrov zajedno sa suprugom u Lawamündu. Umro je na putu do bolnice, a supruga biva spašena u bolnici u Wolfsbergu. Pokopan je na vojničkom groblju u Völkermarktu, gradiću udaljenom od Bleiburga oko 20-tak kilometara. Na tom groblju počivaju posmrtni ostatci 301 vojnika, od kojih je 30-tak Hrvata, bivših vojnika i časnika NDH. Od svih njih jedino general Rolf ima zaseban grob koji se nalazi na lijevoj strani groblja u lijevom gornjem kutu uz samu ogradu.

General Rolf odlikovan je kao poručnik Austrougarske vojske od 1. svibnja 1917. srebrnom medaljom za hrabrost II. stupnja i medaljom za ratne zasluge. U NDH je odlikovan vojničkim redom Željeznog trolista IV. stupnja s hrastovim grančicama.

Foto: Mario Pavlović

Na dan 16. svibnja 2014. dvojica članova Počasnog bleiburškog voda postavili su sliku generala Rolfa na njegov nadgrobni spomenik, tako da je general Rolf ujedno i prvi Hrvat na tome groblju koji je dobio i sliku na spomeniku. PBV planira nakon završetka radova na hrvatskom vojničkom groblju, na samoj bleiburškoj poljani, prenijeti sve posmrtne ostatke hrvatskih bivših znanih i neznanih vojnika na to groblje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije