NA DANAŠNJI DAN

Počela Francuska revolucija; rođen Ante Pavelić

Bastille
Foto: Wikimedia Commons
1/2
14.07.2014.
u 09:02

Prijelom u Pavelićevoj karijeri dogodio se nakon uvođenja Šestosiječanjske diktature, kada odlazi u Sofiju, a cilj mu je bila uspostava Hrvatske kao samostalne države, pa se vezao uz režime Italije, Njemačke i Mađarske koje su htjele srušiti versajski poredak.

1789. FRANCUSKA: U Parizu bijesno mnoštvo ruši utvrđeni zatvor Bastilju koji simbolizira omrznuti režim; započinje velika Francuska revolucija; posljedice su odbacivanje feudalizma i staleškog društva te odvajanje države i Crkve (Ustavotvorna skupština 2. studenoga prihvatila mjere o oduzimanju sveukupnog crkvenog vlasništva, biskupe i svećenike bira narod); odbacivanje kršćanstva doseže vrhunac pod ateističkim jakobincima, u prosincu 1793. godine ukinuta je vjerska sloboda, a kršćanstvo zabranjeno.

1889. ANTE PAVELIĆ: Vođa ustaškog pokreta i poglavnik Nezavisne Države Hrvatske, hrvatski radikalni političar Ante Pavelić rođen je 14. srpnja 1889. u hercegovačkom selu Bradini kod Konjica, a umro u Madridu 1959. Diplomirao je i doktorirao pravo na fakultetu u Zagrebu, a još u gimnazijskom danima ulazi u HSP. Bio je i potpredsjednik Hrvatske odvjetničke komore, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i Narodnoj skupštini. Kao zastupnik u Skupštini bio je očevidac ubojstva čelnika HSS-a, nakon toga se povećao njegov ideološki radikalizam te je bio sve skloniji hrvatskoj samostalnosti i suradnji sa sve snažnijim fašističkim pokretima u Europi. Prijelom u Pavelićevoj karijeri dogodio se nakon uvođenja Šestosiječanjske diktature, kada odlazi u Sofiju, a cilj mu je bila uspostava Hrvatske kao samostalne države pa se vezao uz režime Italije, Njemačke i Mađarske koje su htjele srušiti versajski poredak. Nakon svima poznate vladavine i ratnih zločina u NDH, u kaosu poraća pobjegao je u Argentinu i 1956. osnovao Hrvatski oslobodilački pokret. Bio je vlasnik unosne argentinske tvrtke, a 1957. na njega su pripadnici Udbe izvršili atentat, koji je preživio. Nakon toga se odselio u Španjolsku u kojoj je vjerojatno i umro potkraj 1959. Pavelić je autor i jednog prosječnog romana "Liepa plavka" te postumno objavljene proze "Doživljaj".

Izvor: "Na današnji dan – prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije