Naslovnica

Počela uporaba hrvatskoga jezika u Dalmatinskom saboru

Ustavnim promjenama Socijalistička Republika Hrvatska preimenovana je u Republiku Hrvatsku, uveden je povijesni grb, a umjesto predsjedništva, predsjednik republike.
25. srpnja 2014. u 14:11 0 komentara 364 prikaza
Grb
Foto: http://www.obiteljsko-blago.com.hr/

Dalmatinski sabor bio je predstavničko tijelo Kraljevine Dalmacije pod austrijskom upravom nakon Bachova apsolutizma, a od samog je početka bio pod znatnom dominacijom autonomaša, koji su se zauzimali za javnu uporabu talijanskog jezika. Odnos snaga u Dalmatinskom saboru očitovao se i u uspjehu borbe za službenu uporabu narodnoga, hrvatskoga jezika, i u Saboru i u cijeloj zemlji. Pošto se 25. srpnja 1870. godine uz pomoć stanovnika Sinja na izborima za Sabor sastav zastupnika promijenio u korist narodnjaka, saborskom odlukom zapisnici saborskih sjednica počeli su se pisati hrvatskim jezikom, a 21. srpnja 1883. prihvaćen je prijedlog prema kojem hrvatski postaje službeni jezik u Dalmatinskom saboru i Zemaljskom odboru.

Ostali događaji iz povijesti

1139. - PORTUGAL: Nakon pobjede nad Maurima Alfons I. proglasio se kraljem neovisnog Portugala; prva prijestolnica je Coimbra, a nakon oslobođenja 1148. godine Lisabon.

1261. - BIZANTSKO CARSTVO: Mihael VIII. Paleolog, car Nicejskog Carstva, koje je osnovano nakon Četvrtoga križarskog rata 1204. godine i nastavlja tradiciju Bizanta, zauzeo Carigrad i osvojio 1204. nastalo Latinsko Carstvo; začetnik je dinastije Paleologa, a obnovljenim Bizantskim Carstvom vladao je do kraja 1453. godine.

1914. - AUSTRO-UGARSKA prekinula diplomatske odnose sa Srbijom jer je Srbija odbila neprihvatljive točle njezina ultimatuma.

1943. - ITALIJA: Pad fašizma; na prijedlog Dine Grandija talijanski kralj Viktor Emanuel III. smijenio je diktatora Benita Mussolinija i na njegov položaj postavio generala Badoglia. Mussolini je uhićen i "radi svoje sigurnosti" zatvoren na gori Gran Sassu u Abruzziju.

1990. - JUGOSLAVIJA: Ustavnim promjenama Socijalistička Republika Hrvatska preimenovana je u Republiku Hrvatsku, uveden je povijesni grb, a umjesto predsjedništva, predsjednik republike.

Izvor

"Na današnji dan – prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.