RATOVI

Počeo Prvi balkanski rat 1912. godine

Wikimedia CC
22.11.2017.
u 07:20

Balkanski ratovi znatno su utjecali na budući tijek događaja. Srbija se, zadovoljivši svoje apetite na jugu, okrenula prema Bosni i Hercegovini, što je izazvalo nove krize pa čak i Prvi svjetski rat.

Još u drugoj polovini 19. stoljeća nekad moćno tursko carstvo smatrali su „bolesnikom na Bosporu“ koji neće biti dugoga vijeka. Nad njegovim umirućim tijelom budno su bdjele tadašnje velesile očekujući bogate teritorijalne zalogaje. No pretekli su ih mali turski susjedi, nove europske države: Grčka, Srbija, Rumunjska, Bugarska i Crna Gora. Neprekidno nezadovoljne i s teritorijalnim pretenzijama prema Osmanskom Carstvu, osnovale su Vojnu ligu i ustanovile međusobne ugovore.

Doduše, svaka je pritom imala figu u džepu jer je Makedoniju, jedini preostali turski teritorij u Europi, svaka htjela za sebe. Prema planu, Grčka je s Egeja trebala blokirati Tursku. No ona je dogovoreni datum nekoliko puta pomicala zbog nespremnosti. Čekanje je dozlogrdilo Crnogorcima pa su oni 8. listopada 1912. napali Tursku. Takozvano „balkansko bure baruta“ eksplodiralo je pa
su ujedinjeni saveznici – Srbija, Bugarska i Grčka krenule u rat protiv Turske. Saveznici su iskoristili pogodan trenutak kada je Turska bila uzdrmana mladoturskom revolucijom i oslabljena ratom s Italijom pa je nenadano dodijelila autonomiju Albancima. Kada su balkanske države zatražile od Carigrada da jednako pravo prizna i svim svojim nemuslimanskim državljanima, Turci su to odbili pa je Balkanski savez dobio povod za oružanu akciju. Odlučujuća faza rat trajala je samo desetak dana. 

Do kraja listopada saveznici su bili nadomak Carigradu odnijevši pobjede na svim bojištima. Pod pritiskom velikih sila, sedam mjeseci poslije, potpisan je mir u Londonu. No iako se Bugarska gotovo udvostručila, a Srbija domogla velikih dijelova Makedonije, podjela teritorija pobjednice nije usrećila. Na poticaj Austro-Ugarske Bugarska je uskoro izazvala novi rat. U Drugome balkanskom ratu Bugarska se našla sama protiv Grčke, Srbije, Crne Gore, Rumunjske i Turske te je pretrpjela težak poraz. Balkanski ratovi znatno su utjecali na budući tijek događaja. Srbija se, zadovoljivši svoje apetite na jugu, okrenula prema Bosni i Hercegovini, što je izazvalo nove krize pa čak i Prvi svjetski rat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije