DRUGI SVJETSKI RAT - NA DANAŠNJI DAN

Jugoslavija se pridružila Silama Osovine

Jugoslavija
Foto: Bundesarchiv Bild
25.03.2016.
u 20:01

Jugoslavija, teško održiva federacija Srba, Hrvata i Slovenaca bila je odgovor na raspad Osmanskog i Habsburškog carstva na kraju Prvoga svjetskog rata.

Na današnji dan 1941. godine, Jugoslavija je unatoč objavi da je neutralna, potpisala Tripartitni ugovor te je tako ušla u savezništvo s Njemačkom, Italijom i Japanom, piše History.com

Jugoslavija, teško održiva federacija Srba, Hrvata i Slovenaca bila je odgovor na raspad Osmanskog i Habsburškog carstva na kraju Prvoga svjetskog rata. Monarhija Jugoslavija gradila je prijateljstvo s Francuskom i Čehoslovačkom između dva svjetska rata. Nakon početka Drugoga svjetskog rata i pripajanja Austrije Njemačkoj, pritisak je vršen na Jugoslaviju da se prisloni Nijemcima iako je objavila svoju neutralnost. Ali je zbog straha od invazije koja se nedugo prije dogodila i Francuskoj, Jugoslavija je potpisala "prijateljski ugovor", formalno političko savezništvo 11. prosinca 1940. godine. Nakon što se rat već proširio i na Balkan, pogotovo nakon invazije na Grčku, Hitler je trebao saveznika u regiji koji će biti kao štit protiv Saveznika. Na sastanku 14. veljače 1941. godine, Hitler nije uspio pridobiti jugoslavenskog premijera Dragišu Cvetkovića da se formalno priključi Silama Osovine. Idućeg je dana britanski premijer Winston Churchill kontaktirao jugoslavenskog princa Pavla da ostane čvrst te odbije Nijemce. 

Bilo je jako važno da saveznici u Jugoslaviji surađuju s grčkim postrojbama kako bi se obranila Grčka. U tom se trenutku bugarski kralj Boris pridružio Njemačkoj. Tada je princ Pavle zatražio jugoslavensku vladu da podrže Nijemce te dopuste nesmetan prolaz kroz Jugoslaviju. Vlada nije htjela prihvatiti te su četiri ministra dala ostavku kao znak protesta. Na kraju je premijer Cvetković ipak potpisao Tripartitni ugovor u Beču 25. ožujka 1941. godine.

Kroz sljedeća dva dana, Cvetkovićeva je vlada pala zbog ujedinjenog napada seljaka, crkve, sindikata i vojske. To je bio ljutit odgovor na savezništvo s Njemačkom. Princ Pavle je "skinut" s trona, te je počeo vladati knez Petar sa samo 17 godina. Nova je vlada pod vodstvom generala zrakoplovstva Dušana Simovića odmah raskinula Tripartitni ugovor. U manje od dva tjedna Njemačka je napala te okupirala Jugoslaviju.

Komentara 8

Avatar Idler 3
Idler 3
22:13 25.03.2016.

Hitler je trebal dunavski put i bivšoj YU je zapraf ponudil puno bolji pakt neg ostalima al kak u tekstu piše - Britanci kak i uvijek su našli ofce za blejat tj. za sprovodit njihve interese i to je to. Se ostalo je povijest kak god ju tko tumačil !!!

AL
alancro
21:18 25.03.2016.

ajme kakvo stravično i sramotno neznanje, tko vam piše ove tekstove? ima li završenu ne osnovnu, ikakvu školu??? makar večernju? Princ Pavle je vama otac kralja Petra??? Užas!

Avatar Glina74
Glina74
16:26 29.03.2016.

halo pisac ovoga artikla čija je to riječ Tripartitni pakt ja sam u čio da je Hrvatska ušla TROJNOM PAKTU sa Njemačkom ,Italiom i Japano sto su onda komunisti pripisivali Hrvatskoj jer Srbima to nije pasalo da su oni kaosu oni kao osloboditelji Jugoslavije sve sam,o sebi pripisivali i optuživali Hrvatsku ali u stvari je Karađorđević moljakao Hitlera da napadne JUGOSLAVIJU ( umjetnu državu) samo da može pokupiti zlatninu i zbrisati u ENGLESKU i tamo je potrošio sve i danas životare više loše nego dobro i kada dođu u Srbiju useru se jer nisu naučili jesti piti kao Srbi MASNO I ALKOHOL eto to su vam vaši potpisnici Tripartitnoga ugovora kako ja znam TROJNOGA PAKTA sa Njemačkom, Italiom i Japanom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije