Naslovnica

Početak vojno-redarstvene operacije "Bljesak"

Gubitci SVK procijenjeni su između 350 do 450 mrtvih te preko 1.000 ranjenih. Zarobljeno je šest tenkova, četiri oklopna transportera, 42 topa, dva skladišta streljiva te golema količina pješačkog naoružanja i druge opreme.
01. svibnja 2014. u 17:05 23 komentara 12162 prikaza
Bljesak
Foto: http://www.udruga2gbr-gromovi.hr/
Pogledajte galeriju 1/8

Na današnji dan 1995. godine počela je vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH - Bljesak. Cilj akcije bio je oslobađanje okupiranih područja zapadne Slavonije.

Operacija je počela 1. svibnja 1995. ujutro u 5:30 sati. Hrvatska vojska napala je središnji i južni dio snaga RSK. U akciji su sudjelovale 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade uz pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-ratketnim postrojbama.

Hrvatski branitelji nakon ulaska u oslobođene Okučane 1995. godine

Bljesak | Autor : "Novogradiški žrtvoslov" Foto: "Novogradiški žrtvoslov"

U akciji je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca. Napad je otvoren snažnom topničkom vatrom uz pomoć aviona i helikoptera. Glavni smjer napada krenuo je iz smjera Novske i Nove Gradiške. Zapovjednik smjera Novska bio je general – bojnik Ivan Basarac, dok je zapovjednik smjera Nova Gradiška bio general – pukovnik Petar Stipetić. Krajnji cilj akcije bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

U manje od trideset dva sata hrvatske postrojbe oslobodile su 500 četvornih kilometara okupiranog zapadnoslavonskog područja te je uspostavljen nadzor na autocestom i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Smjerovi kretanja

Bljesak | Autor : Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

Gubitci SVK procijenjeni su između 350 do 450 mrtvih te preko 1.000 ranjenih. Zarobljeno je šest tenkova, četiri oklopna transportera, 42 topa, dva skladišta streljiva te golema količina pješačkog naoružanja i druge opreme.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov našeg pilota Rudolfa Perešina, koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju. Nakon što je Hrvatska vojska porazila neprijatelja, Srbi su u ime odmazde 2. i 3. svibnja raketirali Zagreb iz svojih višecjevnih bacača raketa M-87. Poginulo je petero civila, a preko 200 ih je ranjeno. Tijekom Bljeska Hrvatska vojska pokazala je svoju snagu. Ova pobjeda značila je olakšanje hrvatskom narodu i državnom vrhu te se pokazalo da je Hrvatska vojska spremna za oslobađanje ostalih okupiranih područja. Uskoro je pokrenuta i Operacija Oluja te smo konačno pobijedili u Domovinskom ratu.

Izvori:
http://www.morh.hr/hr/15-obljetnica-vro-bljesak/operacija-bljesak.html
http://fanfo.org/2010/12/20/osloboditeljska-akcija-bljesak-%E2%80%93-treci-dio-3/
http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Bljesak

Kronologija rata, n. dj, str. 476.

  • apolon:

    Naravno ...to je bila perfektno izvedena vojna akcija bez ijedne mrlje...Svaka vam čast Hrvatski junaci! Mogla je Srbija poslati avione samo pitanje je koliko bi se tih aviona vratilo... 1 ili 2...kao npr. u napadu na most kod Slavonskog Broda ... prikaži još!padu na most kod Slavonskog Broda kada su prilikom napada bili srušeni svi MIG-ovi 21 njih 6, samo se jedan MIG-29 -jedva- uspio vratiti!!!

  • apolon:

    Ako itko lupeta gluposti o Domovinskom ratu u novije doba onda su to svakako "jugoslaveni" i njima srodni jugonostalgičari koji nasjedaju na noviju propagandu ili pak,što je čest slučaj, ne umiju i ne žele koristiti logiku...dokaz??? Naravno da je Tuđman ... prikaži još!ku...dokaz??? Naravno da je Tuđman pregovarao sa Miloševićem , to je bilo pametno i potrebno u to kritično doba( zapravo H. Šarinić)... samo....Ako je rat bio dogovoren između Tuđmana i Miloševića...zašto je veliko-srpski agresor ubio čak 3182 Hrvatskih Žena a ranio 3560 žena ,ubio 400 djece,ubio ukupno čak 7263 civila te 6891 Hrvatskog vojnika?????? Uključite zdrav razum...Kakav je to...Dogovorni rat u kojem je poginulo preko 14 000 Hrvatskih civila i vojnika ??????

  • ddh:

    Da pojedinci iz redova Srba odnosno cetnika, te klijentela navijaca za pobjedu cetnika sa i oko Iblerovog trga stalno gura pricu o tome kako je postojao neki dogovor oko Bljeska ili da je Tudjman namjerno pustio Milosevicu Vukovar je bila ... prikaži još!a i ostala je glupa izmisljotina koju Iblerovci zajedno sa Srbima i cetnicima pokusavaju godinama plasirati. I kako god izgledalo, da ta prica dolazi iz nikad nestale UDBE i njezinih petokolonasa sa Prisavlja, ta prica se vjerojatno kreirala na Iblerovom trgu i kod propagandne masinerije Iblerovog trga na Prisavlju, a prsti i rukopis "pravednika" s Pantovcaka je isto vidljiv. Hrvatska vojnicka pobjeda je cista kao suza, pobjeda koju su iznijeli hrvatski vojnici, iznjeli Markaci, Sacici i drugovi. I to je muka za Iblerovce koji oni nemogu probaviti.