Operacije

Poduhvati "Bijeli II." i "Bijeli - Mostar"

Poduhvati "Bijeli II." i "Bijeli - Mostar"
Vojna povijest
06.08.2013.
u 21:33

General Rudolf Luters u zapovijedi je naglasio da je ključni čimbenik za uspjeh pothvata "Bijeli II." najbrži mogući prodor prema Livnu

Još tijekom pothvata „Bijeli I.“ vrhovni zapovjednik partizanskih postrojbi Josip Broz Tito naredio je vrhovnom stožeru partizanskih postrojbi da počne s pripremama vlastitoga napadnog pothvata kao odgovor na združeni pothvat njemačko-talijansko-hrvatskih (NDH) postrojbi, odnosno pothvat „Bijeli“. Broz je još tijekom 1942. usvojio temeljno načelo partizanskog ratovanja: poduzimanje napadnih djelovanja tamo gdje protivnik to najmanje očekuje, kojem je dodao i sljedeću paradigmu djelovanja postrojbi pod njegovim zapovjedništvom: svaki gubitak nekoga slobodnog teritorija mora u isto vrijeme značiti dobitak još većeg i važnijeg teritorija. Temeljna strategijska zamisao Vrhovnog štaba (Vrhovnog stožera) partizanskih postrojbi sastojala se u prodoru glavnine partizanskih snaga („Glavne operativne grupe“) u Hercegovinu, Sandžak i Crnu Goru te stvaranje „slobodnog teritorija“ na navedenim područjima kao osnovica za daljnji prodor na područje Srbije. Za izvršenje navedenog prodora određena je „Glavna operativna grupa“ partizanskih postrojbi koja se sastojala od: 1. i 2. proleterske divizije, 3. crnogorske, 7. banijske i 9. dalmatinske divizije (koja je ustrojena u Imotskom 13. veljače 1943.), haubičkog diviziona i pratećeg bataljuna Vrhovnog štaba partizanskih postrojbi, sveukupno oko 19.000 ljudi, pod neposrednim zapovjedništvom Josipa Broza Tita. Zajedno s navedenim snagama u pokretu je bila i Centralna partizanska bolnica s 3.293 ranjenika i bolesnika (od navedenog broja oko 700 nepokretnih ranjenika i oko 400 bolesnika zaraženih pjegavim tifusom). Sanitetski odsjek Vrhovnog štaba partizanskih postrojbi zastupao je stav da oboljeli od pjegavog tifusa ne idu u prodor zajedno s „Glavnom operativnom grupom“ partizanskih snaga, budući da je za nju pjegavi tifus predstavljao veliku opasnost i bez već oboljelih zato što su partizanske postrojbe morale proći kroz područje na kojem je pjegavi tifus neprekidno vladao (područje Glamoča i Prozora). Odluka da oboljeli od pjegavog tifusa ipak krenu zajedno s Centralnom partizanskom bolnicom u konačnici će imati teške posljedice za „Glavnu operativnu grupu“ partizanskih snaga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije