Naslovnica

Novi helikopter budućnosti - "S-97 Raider" spreman je za borbu

Raider za razliku od konvencionalnih helikoptera koristi rotor na zadnjem dijelu trupa.
24. travnja 2017. u 17:32 5 komentara 17896 prikaza
Rat
Foto: Lockheed Martin

Stručnjaci iz Lockheed Martina, točnije iz odjela Sikorsky, izjavili su da je helikopter budućnosti spreman za upotrebu. Novi S-97 Raider donosi novu tehnologiju u svijet borbene avijacije, piše Maxim.

Najveća promjena je kod korištenja dvostrukih suprotno rotirajućih rotora koji omogućuju istovremeni uzgon i potisak. Većina helikoptera koristi samo jedan glavni rotor dok je kod Raidera stvar ipak malo drugačija.

Raider za razliku od konvencionalnih helikoptera koristi i rotor na zadnjem dijelu trupa koji nije s bočne strane već je izravno postavljen.. Najveća prednost toga je što koristi turbinski motor kao kod aviona koji može omogućiti helikopteru puno veće brzine od konvencionalnih helikoptera koji koriste samo jedan rotor za postizanje brzine.

>>Raider - sljedeća generacija letjelica u vojnoj avijaciji

Rat | Autor : Lockheed Martin Foto: Lockheed Martin

S-97 Raider može letjeti brzinom od 400 kilometara na sat što je gotovo dvostruko brže od konvencionalnih helikoptera. To znači da može prevoziti naoružanje i postrojbe većom brzinom te će ga itekako biti teže srušiti.

Može letjeti na visini od čak tri kilometra tako da ga lako pješačko naoružanje neće moći dosegnuti.

>>Prizemljeni helikopter navodno je prevozio instruktore NATO saveza

>>Sirija otvorila vatru na libanonski vojni helikopter!

  • rikard7:

    Dva rotora uravnotežavaju moment, tako da letjelica ne treba repni (stabilizirajući) rotor.

  • _mungos_:

    S -79 nikad neće bit S-97

  • igloo:

    Koliko promašaja u ovom tekstu....dva koaksijalna rotora su odavno standard kod Kamova, sluše da međusobno ponište zakretni moment tako da ne treba repni, repni mu služi da poveće brzinu zato i potegne do 400, što i nije nešto, pa Mi-24 ... prikaži još!4 ima maks brzinu 330 km/h. Kaže može letjeti na 3 km visine, pa koji malo bolji ne može, Mi-24 može na 4,5 km, osim toga to mu i nije neka prednost, SAM-ovi na toj visini najbolje djeluju....