DRUGI SVJETSKI RAT

Potapanje njemačkih podmornica

U boot
Foto: Wikimedia
17.02.2016.
u 10:25

U šest godina ratovanja Nijemci su izgradili impresivnu flotu od preko tisuću podmornica, koje su potopile tri i pol tisuće savezničkih brodova, najviše britanskih.

Tijekom Drugog svjetskog rata njemačke podmornice na Atlantiku predstavljale su najveću prijetnju savezničkoj mornarici. Čak je i britanski premijer Winston Churchill izjavio kako se iskreno boji jedino nacističkih podvodnih gusara. Možda je upravo zato nakon svršetka rata britanski parlament donio odluku da se potope sve zarobljene njemačke podmornice. Operacija »Sumrak« (engl. »Deadlight«) završila je 11. veljače 1946. potapanjem posljednje od ukupno 156 njemačkih podmornica koje su se predale Saveznicima. Operacija je počela još u studenom 1945, a budući da su zarobljene podmornice bile na otvorenom vezu, mnoge su bile u vrlo lošem stanju. Stogaje njih 56 potonulo još dok su ih teglili prema području potapanja. Preostale podmornice potopljene su u veliku dubinu, oko 100 milja sjeverozapadno od obale Sjeverne Irske. Kad je svjetski rat počeo, nacistička je Njemačka imala samo 65 podmornica, od toga manje od polovice spremnih za borbeno djelovanje. Britanci, Francuzi, pa čak iTalijani imali su više od stotinu.

U šest godina ratovanja Nijemci su izgradili impresivnu flotu od preko tisuću podmornica, koje su potopile tri i pol tisuće savezničkih brodova, najviše britanskih. Smrtonosni rat na Atlantiku preokrenuli su pojačana angloamerička protupodmornička zaštita i plovidba u zaštićenim konvojima, ali i zarobljavanje Enigme, njemačkog stroja za šifriranje poruka. Nijemci su do samoga kraja bili uvjereni kako Enigma nije »provaljena« pa su pomoću nje i dalje otvoreno raspravljali o svojim planovima i o kretanju podmorničkih flotila. Zbog toga se mnogi vojni analitičari slažu da je britansko razbijanje Enigme skratilo rat barem za godinu dana. Do kraja rata u borbenim akcijama uništene su 783 njemačke podmornice. Nakon kapitulacije većinu su zarobili Britanci i umjesto da taj ratni plijen iskoriste kao sirovinu, brzopleto su ga uništili u Irskom moru. Nekoliko podmornica koje su zarobljene u drugim dijelovima svijeta izbjeglo je tu sudbinu pa su većinom završile u vojnim muzejima.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:09 17.02.2016.

Alan Mathison Turing - "it has been estimated that this work shortened the war in Europe by as many as two to four years." Bez njega nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije