Operacije

Pothvat "Crni" - Unternehmen "Schwarz"

Pothvat "Crni" - Unternehmen "Schwarz"
Vojna povijest
05.09.2013.
u 18:15

Temeljna ideja bila je uništenje partizanskih snaga za čiju se glavninu pretpostavljalo da se nalazi na području Nevesinje - Kalinovnik - Bileća

Viši zapovjednik njemačkih oružanih snaga na Jugoistoku Europe (Oberbefehlshaber Südost) general-pukovnik zrakoplovstva Alexander Löhr u svom izvješću Vrhovnom zapovjedništvu Wehrmachta, sastavljenom odmah po okončanju pothvata „Bijeli II.“ i „Bijeli – Mostar“ (sredina ožujka 1943.), ukazao je na nekoliko temeljnih čimbenika koji su utjecali na nepovoljan ishod navedenih pothvata. Löhr je u svom izvješću posebnu težinu stavio na karakteristike postrojbi koje su bile angažirane u prethodnim pothvatima protiv partizanskih snaga, tako je SS-ovu dragovoljačku gorsku diviziju „Princ Eugen“ i 369. (hrvatsku) pješačku diviziju ocijenio kao sposobne i motivirane postrojbe za borbu protiv partizana te upotrebljive za daljnja protupartizanska borbena djelovanja. Prema Löhru jedini ozbiljni nedostatak navedenih divizija bilo je pomanjkanje borbenog iskustva, budući da su obje divizije došle u područje izvođenja pothvata neposredno uoči samoga početka istoga u siječnju 1943. godine. Ostale angažirane njemačke divizije – 717. i 718. pješačka (posadna) divizija pokazale su se kao potpuno neadekvatne za partizansko ratovanje. Obje divizije bile su popunjene starijim godištima vojnih obveznika te naoružane isključivo zaplijenjenim naoružanjem iz ranijih njemačkih pobjedonosnih pohoda. Navedene posadne divizije imale su minimum prijevoznih sredstava, što im je otežavalo kretanje, a time i izvođenje brze koncentracije, a potom i razvoja postrojbi. Međutim, temeljna namjena tih divizija (717. i 718.), kao što im i stoji u imenu „posadne“ (Besetzung), bila je davanje posada za čuvanje vitalnih objekata na okupiranim područjima, odnosno u skladu s navedenim zadacima prilagođen je i njihov ustroj (statične divizije starijih godišta vojnih obveznika).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije