Naslovnica

Potopljen brod Laconia

Njemačke su podmornice odmah obavijestile savezničke brodove da su na površini zbog humanitarnih razloga. Saveznici su shvatili da je to zamka.
12. rujna 2017. u 21:40 0 komentara 808 prikaza
Foto: Wikimedia CC

Na današnji dan 1942. godine, njemačka podmornica potopila je britanski brod Laconiu. Poginulo je više od 1400 ljudi. Zapovjednik njemačke podmornice, kapetan Werner Hartenstein, kada je shvatio da su na brodu i talijanski zarobljenici krenuo im je pomoći, piše History.

Laconia, bivši brod Cunard White Star plovidbe, koji je korišten je za transport vojnika i ratnih zarobljenika tada je bio u južnom dijelu Atlantskog oceana kada se susreo s njemačkom podmornicom U-156. Podmornica je napala te potopila brod i pritom ugrozila 2200 života. 

Zapovjednik podmornice Hartenstein je ubrzo krenuo u spašavanje ljudi na brodu kada je shvatio da je ugrozio živote i njemačkih savezničkih vojnika. Ubrzo ih je prihvatio na palubu, a kada je shvatio da je još i više talijanskih zarobljenika na brodu, pozvao je talijansku podmornicu i još dvije njemačke podmornice u pomoć.

U međuvremenu, poslana su dva britanska ratna broda i jedan francuski kako bi pomogli. Njemačke su podmornice odmah obavijestile savezničke brodove da su na površini zbog humanitarnih razloga. Saveznici su shvatili da je to zamka. U tom je trenutku američki bombarder B-24 poletio s otoka Ascension te bombardirao podmornice iako su na podmornicama bile obješene zastave crvenog križa. Podmornica U-156 je ubrzo zaronila. Karl Donitz koji je shvatio što se dogodilo, zapovjedio je da se svi pokušaju spašavanja zaustave. Poginulo je više od 1400 putnika na Laconiji.
 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.