KNJIGE

Povijest obrambenog planiranja u Hrvatskoj

Rat
Foto: Wikimedia CC
18.10.2016.
u 16:02

U institucionalističkoj analizi vremenski okvir istraživanja jest razdoblje 1996.-2007., razdijeljeno u tri podrazdoblja unutar kojih se mogu diferencirati promjene formalnih i neformalnih institucija

Iz tiska je upravo izašla knjiga pod naslovom “Historijsko- institucionalistička interpretacija obrambenog planiranja u Republici Hrvatskoj”, autora dr. sc. Vladislava Hinšta, čiji je to zapravo doktorski rad. Temeljni cilj knjige, piše autor, usmjeren je na sistematizirani prikaz nastanka i razvoja suvremenog pristupa obrambenom planiranju u Republici Hrvatskoj putem konstrukta pet dimenzija javnih politika – temporalne, institucionalno- organizacijske, kontekstualne, ekonomsko-proračunske te političko-institucionalne – kako bi se potom provela institucionalistička analiza. Istraživački pristup razvijen je unutar teorijsko-metodološkog okvira novog institucionalizma, odnosno njegove vrste – historijskog institucionalizma, akako se radi o fenomenu Sustava planiranja, programiranja, izrade i izvršenja proračuna, čije su značajke premise neoklasične ekonomije i uopće ekonomska racionalnost, uvode se u analizu i ključni koncepti nove institucionalne ekonomije, koji su nužni za istraživanje relativne uspješnosti primjene Sustava.

Foto: Despot Infinitus

U institucionalističkoj analizi kao vremenski okvir istraživanja određeno je razdoblje od 1996. do 2007. godine, koje je razdijeljeno u tri podrazdoblja unutar kojih se mogu diferencirati promjene formalnih i neformalnih institucija. Istraživanje se temelji na rekonstrukciji nastanka i razvoja suvremenog pristupa obrambenom planiranju putem određivanja kritičnih razdjelnica i utvrđivanja ovisnosti o prijeđenom putu u odnosu na rani institucionalni odabir usmjeravanja prema članstvu u NATO-u. Dijakronijski pregled kritičnih razdjelnica proveden je analizom sadržaja dokumenata obrambene politike i planiranja, a širi kontekstualni uvid rezultat je metode promatranja, a u nekim slučajevima i metode promatranja s aktivnom participacijom. Korištenje metode promatranja odnosi se i na stanje i odnose unutar hrvatske javne uprave u cijelosti. Temeljni nalaz istraživanja je: Republika Hrvatske ranim je institucionalnim odabirima u obrambenoj politici ostvarila transparentnost obrambenog planiranja i proračuna te razvila odgovarajuće mehanizme demokratske kontrole oružanih snaga, ispunjavajući tako postupno preduvjete za priključenje NATO-u. Institucionalni razvoj obrambenog planiranja izravno je utjecao na hrvatsko približavanje NATO-u. Time je stvorena ovisnost o prijeđenom putu u obrambenom planiranju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije