Obljetnice

Povijest vojne avijacije - 110 godina braće Wright

Povijest vojne avijacije - 110 godina braće Wright
Vojna povijest
06.12.2013.
u 09:51

Vojni planeri i stratezi brzo su prepoznali potencijal korištenja zrakoplovstva u vojne svrhe

Prošlo je 110 godina od prvoga održivog, upravljivog leta u letjelici težoj od zraka i pogonjenoj motorom. Jedan od najvećih trenutaka ljudske povijesti nastao je kao rezultat neumorna rada braće Wright i njihovih prethodnika te je označio početak razdoblja zrakoplovstva. Dana 17. prosinca 1903., mjesto radnje Kill Devil Hills – Sjeverna Karolina, svega nekoliko znatiželjnih prisustvovalo je tome povijesnom događaju. Nakon ubrzanja, na posebno konstruiranoj 20 metara dugoj lansirnoj tračnici, letjelica Flyer pod kontrolom pilota Orvillea Wrighta vinula se u zrak. Iako je let trajao 12 sekundi na udaljenosti od svega 36 metara, bio je to prvi održivi, upravljivi let u letjelici pokretanoj motorom i težoj od zraka te jedan od najvažnijih događaja u ljudskoj povijesti.

Sljedećih godina braća Wright nastavila su dorađivati vlastiti zrakoplov, ali što je vrlo važno i tehnike pilotiranja u cilju ostvarivanja bolje kontrole nad zrakoplovom. Najveći napredak ostvaren je 1905. godine, za koju se smatra da je godina ostvarenja potpune kontrole nad letom zrakoplova. Glavne promjene u dizajnu Flyera bile su povećanje površine elevatora i kormila i njihovo udaljavanje od krila, čime je zrakoplov znatno dobio na stabilnosti i upravljivosti. Sa zrakoplovom Flyer III. letovi u trajanju dužem od 20 minuta postali su rutinski, a zrakoplov je postao pouzdan zrakoplov kojim su se mogle prevaljivati veće udaljenosti, u isto vrijeme siguran za pilota.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije