CRVENI FIĆO - NA DANAŠNJI DAN

Pregažen jedan od prvih simbola obrane Hrvatske!

Youtube Screenshot
27.06.2017.
u 14:17

Tenk koji je pregazio fiću bio je ruski T-55 težine četrdesetak tona.

Na današnji je dan 1991. godine u Osijeku tadašnja JNA izvezla tenkove na gradske ulice i u svom pohodu, na raskrižju tadašnje Kleinove i Vukovarske ulice, pregazila crvenog fiću. Snimkom tog čina, koji je putem televizije obišao svijet, crveni fićo ušao je u legendu. Trebala je to biti prva demonstracija sile JNA nad Osijekom, no ispostavilo se da je crveni fićo postao simbol osječkog otpora agresiji.

Vlasnik crvenog fiće je hrvatski branitelj Branko Breškić iz Višnjevca. Upravo on je ostavio auto nasred raskižja te tako napisao povijest.

Tenk koji je pregazio fiću bio je ruski T-55 JNA težine četrdesetak tona.

Danas je u blizini raskrižja umjetnička instalacija "Crveni fićo" (Fićo gazi tenka).

Foto: Wikimedia CC

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije