Naslovnica

Prekrasne panoramske snimke slavnih bojišta iz Prvoga svjetskog rata

U travnju 1915. godine tijekom Prvoga svjetskog rata, Francuzi i ANZAC (australske i novozelandske postrojbe) htjele su dardanelskim prolazom stići do Konstantinopola, napasti ga, te potpisati primirje s Osmanskim carstvom.
02. veljače 2017. u 18:10 0 komentara 3134 prikaza
Galipolje
Foto: www.gallipoli.gov.au
Pogledajte galeriju 1/2

Galipoljski poluotok dijeli prolaz Dardanele od Turske koji povezuje Egejsko s Mramornim morem. Na obali Mramornog mora stoji Istanbul, koji se nekada zvao Konstantinopol, piše War History Online.

U travnju 1915. godine tijekom Prvoga svjetskog rata, Francuzi i ANZAC (australske i novozelandske postrojbe) htjele su dardanelskim prolazom stići do Konstantinopola, napasti ga, te hitro potpisati primirje s Osmanskim carstvom. Britanski su i francuski brodovi pokušali blokirati grad, ali nisu mogli zbog podvodnih mina. Vojska se iskrcala na nekoliko različitih točki na poluotoku kako bi porazila tursku vojsku te neutralizirala pomorske obrambene položaje. Osmanska 5. armija je trebala obraniti Galipolje. Tijekom jednog iznadprosječno vrućeg tjedna, Turci i postrojbe ANZAC su čekali u svojim rovovima te gledali svoje suborce kako ginu na ničijoj zemlji između rovova. Obje su strane potpisale primirje na 24 sata kako bi se pokopali mrtvi. Pričane su priče kako su se vojnici međusobno družili, dijelili cigarete te razmjenjivali suvenire. Bitka je završila u siječnju 1916. godine.

Osmansko je carstvo pobijedilo iako su imali vrlo visok broj žrtava - čak 86 000. Turski je vođa Ataturk na kraju bitke poslao poruku majkama savezničkih vojnika koji su poginuli na osmanskoj zemlji: "Vi, majke, koje ste poslale svoje sinove iz dalekih zemalja, obrišite svoje suze; vaši sinovi sada leže u miru kod nas. Nakon što su izgubili živote na ovoj zemlji, postali su i naši sinovi".

Snimka koju je snimio dron vraća vas u Prvi svjetski rat gdje su se iskrcavale savezničke postrojbe kroz rovove koji su i danas pod bodljikavom žicom.

>>Bitka na Falklandskom otočju u Prvome svjetskom ratu

>>Australci na Sommi

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.