AMERIČKI GRAĐANSKI RAT

Preminuo zapovjednik Robert E. Lee

Lee
Foto: Wikimedia CC
12.10.2016.
u 15:43

Kada je izbio Građanski rat 1861. godine, Lee se priključio Konfederaciji te proveo prvu godinu kao savjetnik predsjedniku Jeffersonu Davisu.

Na današnji dan 1870. godine preminuo je general Robert Edward lee, zapovjednik konfederacijske vojske Sjeverne Virginije. Preminuo je u svom domu u Lexingtonu u Virginiji. U trenutku smrti imao je 63 godine, piše History.

Lee je rođen u Stratford Hallu u Virginiji od oca Henryja i majke Ann 1807. godine. Otac je ratovao tijekom Američke revolucije pod vodstvom generala Georga Washingtona te je kasnije postao guverner Virginije. Robert Lee pohađao je američki vojnu akademiju West Point te je diplomirao 1829. godine. Kasnije je sudjelovao u Meksičkom ratu.

Kada je izbio Građanski rat 1861. godine, Lee se priključio Konfederaciji te proveo prvu godinu kao savjetnik predsjedniku Jeffersonu Davisu. Postao je zapovjednikom vojske Sjeverne Virginijie kada je tadašnji zapovjednik Joseph Johnston ranjen u bitki u svibnju 1862, godine. Tijekom iduće 3 godine, Lee je postao poznat po svojim briljantnim strategijama te vodstvu na bojištu. Međutim, njegove invazije na sjeveru kod Antietama u Marylandu te Gettysburga u Pennsylvaniji završile su porazom.

Nakon što je predao svoju vojsku kod Appomattoxa u Virginiji godine 1865., vratio se u Richmond u Virginiju. Nakon što mu je završila vojna karijera, prihvatio je mjesto predsjednika fakulteta Washington u Lexingtonu u Virginiji. Pod njegovim vodstvom, fakultet je povećao broj studenata s nekoliko desetaka na tristotinjak. Doprinio je stabilnosti fakulteta, promijenio kurikulum te poboljšao građevinska svojstva fakulteta, obnovio je zgrade. Postao je simbolom poraženog Juga, častan čovjek kojeg su obožavali i Sjever i Jug. Lee je pretrpio moždani udar 28. rujna 1870. godine te je ležao na samrti sljedeća dva tjedna. Fakultet je promijenio ime u Washington and Lee College ubrzo nakon njegove smrti.

>>Dokumentarni film "Američka revolucija"

>>Američka vojska nije spremna za borbu s Rusijom, Kinom, Iranom ili Sjevernom Korejom?!

Komentara 3

GA
galus92
16:57 13.10.2016.

Tako bi i u Hrvatskoj svi trebali poštovati i odati čast velikom zapovjedniku Crne legije vitezu Juri Francetiću, koji je pobjedio četnike u mnogim bitkama, ali je bio pravi vojnik i ne zločinac, a poznato je, da su ga cijenili i protivnici1

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
16:20 13.10.2016.

Koga to interesira ? Zasto ne pises o kolionalistima sta su sa ljdima delali ? Jos jedno pitanje nema hrvatska ljepu povijest, ali molim ne stavno o fasistima ! OK !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije