Domovinski rat

Pripadnici HOS-a 43 dana u opsadi Škabrnje

Pripadnici HOS-a 43 dana u opsadi Škabrnje
Vojna povijest
06.03.2013.
u 12:36

Nakon povlačenja 1993. godine mjesto pada u ruke Dragana Vasiljkovića

Škabrnja, mjesto u zadarskom zaleđu, simbol je stradanja Hrvata u Dalmaciji tijekom Domovinskog rata. Sjećanje na Škabrnju uglavnom vežemo uz grozote i neljudski zločin postrojbi JNA i pobunjenih Srba koji su 18. i 19. studenoga 1991. usmrtili 55 Škabrnjana, većinom nedužnih civila. No Škabrnja je zapravo sinonim za pogibelj i stradanje u cijelome Domovinskom ratu. Osim 86 smrtno stradalih Škabrnjana, tijekom rata na ovom dijelu bojišnice svoj je život položio i veći broj branitelja iz ostalih dijelova Hrvatske, a šest mještana stradalo je poslije rata u minskim poljima oko Škabrnje. O broju poginulih pobunjenih Srba, kao i onih koji su iz drugih krajeva bivše Jugoslavije nastradali u bitkama za ovo mjesto, možemo samo nagađati. No jedan dio ratne kronologije boja za Škabrnju nedostaje u kolektivnoj memoriji pa čak i kod uže braniteljske populacije. Tijekom 1993. okruženu Škabrnju branila je skupina pripadnika IX. bojne HOS-a iz sastava 114. Brigade HV-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije