DOKUMENTARNI FILM

Projekcija dokumentarca "Nepoznata Pula"

Pula
Foto: Wikimedia Commons
29.04.2015.
u 15:06

Scenarij filma potpisuje Anđelko Hundić, montažu Mladen Radaković, snimatelj je Tomislav Trumbetaš, a redatelj i urednik Anđelko Hundić. Producenti su Suzana Ivančić i Drago Škobić.

U srijedu, 29. travnja u velikoj dvorani "Tone Peruško" Sveučilišta Jurja Dobrile održat će se projekcija dokumentarnog filma "Nepoznata Pula" autora Anđelka Hundića i diskusija o fortifikacijskom sustavu Pule. Program, u organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile, započinje u 18 sati.

Unutar rastera grada Pule nalazi se niz od 33 utvrde i 150 raznih obrambenih objekata koji su do danas sačuvani, a pripadali su obrambenom sustavu nekada glavne pomorske baze austro-ugarske flote. Zbog veličine, rasporeda i smještaja u prostoru te izuzetne umjetničke kvalitete ova arhitektura svrstana je među najznačajnije, a vjerojatno i najveće fortifikacijske sustave u Europi. Usprkos velikoj vrijednosti koja nadilazi nacionalne granice i predstavlja doprinos europskoj kulturnoj baštini, ona je nepoznata široj javnosti, a upravo tu činjenicu ovaj HRT-ov dokumentarac pokušati ispraviti. Stoga dokumentarni film "Nepoznata Pula" u obliku istraživačkog pothvata otkriva i prezentira povijest, sadašnjost, vrijednosti i budućnost pulskog obrambenog sustava. On govori o značaju i specifičnosti pojedinih objekata i cijelog sustava, stanju očuvanosti, provedenim mjerama zaštite, problemima održavanja, valorizaciji domaćih i stranih eksperata te mogućnostima i planovima za uređenje i revitalizaciju pulskog obrambenog sustava.

Scenarij filma potpisuje Anđelko Hundić, montažu Mladen Radaković, snimatelj je Tomislav Trumbetaš, a redatelj i urednik Anđelko Hundić. Producenti su Suzana Ivančić i Drago Škobić.

Kao sudionici diskusije najavljeni su Zlatko Devedžić, predsjednik Nacionalne udruge za fortifikacije, Ivan Jurković, izv. prof. dr.sc. na Odsjeku za povijest pri Sveučilištu Juraj Dobrila u Puli, Anđelko Hundić, autor dokumentarnog filma, povjesničar umjetnosti koji je specijalizirao zaštitu povijesnih građevina. Govorit će i Attilio Krizmanić, urbanist i arhitekt, dugogodišnji voditelj Odjela za urbanizam i prostorno uređenje Grada Pule te autor publikacije "Pulska kruna: Pomorska tvrđava Pula; fortifikacijska arhitektura austrijskog razdoblja" i Danijel Tatić, povjesničar, stručnjak za vojnu povijest, inicijator uređenja tvrđave Punta Christo u Puli kao i Mario Werhas, voditelj Vojnog muzeja MORH-a, inicijator projekta Muzeja ratne mornarice u utvrdi Marie Louise te Zlatko Uzelac, povjesničar umjetnosti pri Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, kao i predstavnici Odsjeka za prostorno planiranje i graditeljsko nasljeđe Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule i Konzervatorskog odjela u Puli Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (B. PETROVIĆ)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije