Drugi svjetski rat, Balkan, Tajne misije

Propalo osam britanskih misija

Propalo osam britanskih misija
Vojna povijest
03.11.2011.
u 00:00

Od ljeta 1941. do sredine 1942. godine SOE je osam puta pokušala ubaciti britanske misije u Jugoslaviju, ali sve gotovo bez rezultata

Diverzije britanskih agenata nipošto nisu bile najvažnije akcije SOE u Jugoslaviji u predvečerje svjetskog sukoba. Britance zabrinjava što knez Pavle i kraljevska vlada sve više skreću državni brod u vode nacističke Njemačke i oni to nastoje spriječiti. Zato SOE početkom 1941. godine pojačava svoje djelovanje u Jugoslaviji „kako bi, najprije, političkom agitacijom i propagandom odvratila kneza Pavla od potpisivanja Sporazuma i, zatim, ako u tome ne uspije da bi protiv njega pripremila državni udar“.

Britance su i prije zaokupljale takve misli. Službenik Foreign Officea P. M. Rose u jednoj je promemoriji još 29. listopada 1940. godine svome šefu napisao: „Ako nismo uspjeli nagovoriti vladu [Kraljevine Jugoslavije – op. a.] da promijeni svoju politiku, mogli bismo barem uspjeti nagovoriti ljude da promijene svoju vladu. S tim u vezi vjerujem da sigurno raspolažemo i drugim oružjima, a sada je vrijeme da ih upotrijebimo“. Churchilla brine prije svega sudbina Grčke, ali vrlo dobro zna da padom Jugoslavije i njezin južni susjed dolazi u težak položaj. Zato svim silama nastoji pridobiti „Juggeryju“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije