KOREJSKI RAT

Prva borba mlažnjaka 1950. godine

Mlažnjak
Wikimedia Commons
19.11.2015.
u 14:42

Prvi sukob zbio se u Korejskom ratu

Iako su se mlazni avioni pojavili već u Drugom svjetskom ratu, kada su njemački lovci Messerschmitt Me 262 uspješno rušili savezničke zrakoplove nad Europom, a britanski Gloster »Gladiatori « obarali njemačke rakete V-1 nad Londonom, prvi sukob mlažnjaka zbio se u Korejskom ratu. Počekom rata Amerikanci su u Koreju poslali svoje mlažnjake F-84 »Thunderjet« i Locheed P-80 »Shooting Star« koji su se lako nosili sa zastarjelim klipnim avionima sovjetske proizvodnje. No ratna sreća brzo se promijenila kada su Sovjeti u Koreju poslali svoje Migove 15 koji su nastali prema njemačkim nacrtima za borbeni zrakoplov Focke-Wulf Ta 183 i prema svemu bili boljih performansi od američkih aviona. Ipak, korejski i kineski piloti koje su obučavali Sovjeti nisu bili dorasli Amerikancima, pa su oni tajno u avione ukrcavali svoje pilote koji su nosili kineske uniforme. Bilo im je zabranjeno koristi radiovezu te su se sporazumijevali s nekoliko naučenih kineskih riječi.

Ipak, Amerikanci bi ih razotkrili kada bi se uzrujali i počeli psovati na ruskom jeziku. Prema američkim podacima prvi sukob dogodio se kada je američki poručnik Russel J. Brown 8. studenog 1950. svojim P-80 iznad rijeke Yalu srušio Mig 15. Time je Russel ušao u povijest kao prvi pilot koji je iz mlažnjaka uništio mlažnjak. No novootkriveni sovjetski dokumenti tvrde suprotno. Prema njima, pilot Miga na koji se Russel obrušio otkačio je dodatne tankove za gorivo koji pri izbacivanju iz zrakoplova ostavljaju gusti dim i eksplodiraju pri udaru u zemlju te se američki pilot pri velikoj brzini najvjerojatnije zabunio misleći da je pogodio avion. Isti dokumenti govore da je prvu zračnu pobjedu zapravo još 1. studenog 1950. odnio pilot Miga 15 poručnik Semjon Fjodorovič Kominič koji je oborio jedan američki F-80. Budući da su Sovjeti negirali bilo kakvu vojnu upletenost u Korejski rat, Kominičeva pobjeda stoga nikada nije bila spomenuta.

Komentara 1

DU
Deleted user
15:25 19.11.2015.

Evo Putina danas, upotrebljava stare sovjetske taktike ,Crimea,Ukraina. Lazi,Lazi,Lazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije