05.09.2016. u 17:11

Kako napominje autor šlagera ovog broja magazina, Domagoj Novosel, bitka za Zagreb u svibnju 1945. bila je jedna od posljednjih velikih bitaka Drugoga svjetskog rata vođena na teritoriju današnje RH.

Dosad smo pisali o mnogim bitkama Drugoga svjetskog rata na prostoru današnje RH. O većini njih se čulo, ili već i ranije pisalo, o njima se priča, čita, prepucava… No koliko je vas dosad čulo o bitki za Zagreb u svibnju 1945.? Koliko vas je o njoj čitalo? Vjerujem, jako mali broj. A kako napominje autor šlagera ovog broja magazina, Domagoj Novosel, bitka za Zagreb u svibnju 1945. bila je jedna od posljednjih velikih bitaka Drugoga svjetskog rata vođena na teritoriju današnje RH. I zašto je ta tema toliko zanemarena, Novosel piše: „Nažalost, taj relativno velik sukob slabo je obrađen u poslijeratnoj, ali i novijoj hrvatskoj historiografiji. Mnoštvo autora samo paušalno i fragmentirano iznosi podatke o sukobu koji je trajao puna dva dana. Dva su razloga tome; autori koji su pisali s pobjedničke strane, uglavnom su 8. svibnja i ulazak snaga JA u središte Zagreba smatrali završetkom operacija vezanih za Zagreb pa se samo sporadično javljaju kratke natuknice o „čišćenju neprijateljskih ostataka u sjevernim dijelovima grada i podnožju Zagrebačke gore“. S druge pak strane, autori koji su kasnije u hrvatskoj emigraciji pisali o povlačenju snaga HOS-a i posljednjim danima NDH, više su okupirani tematikom oko Bleiburga i Križnog puta. Budući su memoarske radove pisali oni koji su se domogli inozemstva te krenuli iz Zagreba nekoliko dana prije same bitke na navedenom području, objavljeni su radovi vrlo šturi. Međutim, samostanski ljetopisi župne crkve na Sv. Ksaveru, župna spomenica vlč. Leopolda Rusana u Remetama, usmena predaja i danas živućih mještana i ono što je najvažnije nekoliko arhivskih dokumenata, dovoljni su izvori za prikaz bitke na sjeveru Zagreba. Njima svakako treba pripojiti one rijetke fragmente koje su objavili pojedini autori, kako oni u poslijeratnoj Jugoslaviji, tako i oni u hrvatskoj emigraciji.“ Ovo je stoga prva cjelovita analiza ove bitke! Donosimo i nastavak priče o Miljenku Filipoviću u Legiji stranaca, kao i zanimljivu, posve nepoznatu temu o Ogadenskom ratu u Africi sedamdesetih godina.

Komentara 5

PA
pajokola1
08:49 06.09.2016.

Zadnja bitka drugog svjetskog rata vođena je u Bosanskoj posavini oko gradića Odžaka ,jedna od naj- krvavijih bitaka drugog svjetskog rata gdje je 90% branitelja izginulo .A ranjenici su prošli isto kao ranjenici iz Vukovarske bolnice ,(sve pobijeno zajedno sa bolničkim osobljem).... https://hr.wikipedia.org/wiki/Bitka_za_Od%C5%BEak

T1
t12matija
11:42 05.12.2016.

kakva bitka?preteciozni naslov za grupu bandita i izdajica hrvatskog naroda koji su smugnuli cim su mogli..prodavsi pritom skoro cijelu nasu obalu talijanskim fasistima....kakva bitka..radije napisi panicni bijeg

Avatar Dr Evil
Dr Evil
13:08 06.09.2016.

Čini mi se da bitka još nije gotova i da još ima ustaša po Zagrebu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije