AKTUALNO

Prva kvalitetna sinteza Bosne i Hercegovine u Drugome svjetskom ratu

Rat
znaci.net
03.03.2017.
u 20:52

Knjiga je u samome startu specifična jer je priređena na temelju rukopisa i u čast pokojnome dr. sc. Rasimu Huremu (1927. – 2008.), bosansko-hercegovačkom istraživaču, znanstveniku i profesoru.

Priređivači, recenzenti, ali i već brojni čitatelji ocijenili su knjigu povjesničara Rasima Hurema „Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu 1941 – 1945.“ jednim od kapitalnih djela bosansko-hercegovačke historiografije. Riječ je o zajedničkom izdanju izdavačke kuće „Plejada“ iz Zagreba, Bošnjačke nacionalne zajednice za Zagreb i Zagrebačku županiju te izdavačke kuće „University Press“ iz Sarajeva, tiskanoj početkom prosinca 2016. godine.

Objavljena je prema bosanskom jezičnom standardu, koji je u Republici Hrvatskoj jezik bošnjačke nacionalne manjine.

Knjiga je u samome startu specifična jer je priređena na temelju rukopisa i u čast pokojnome dr. sc. Rasimu Huremu (1927. – 2008.), bosansko-hercegovačkom istraživaču, znanstveniku i profesoru. Zahvaljujući velikom trudu dr. sc. Dine Mujadževića, zagrebačkog povjesničara, priređen je rukopis.

Stanovite zasluge pripadaju i piscu uvodnog teksta, dr. sc. Husniji Kamberoviću, do 2016. ravnatelju Instituta za istoriju u Sarajevu, u kojemu je Hurem proveo najveći dio svoga radnog vijeka.

Njihovim angažmanom, uz kvalitetan  autorski rukopis, dobili smo vrijedne informacije o autoru i njegovu djelu. Ova je knjiga na susta.van, znanstven i objektivan način obradila i otvorila neka od najvažnijih pitanja turbulentne i tragične povijesti naroda BiH za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

U trendu nedostatka relevantne građe i knjiga, barem što se tiče hrvatske literature o toj temi, knjiga je dobrodošlo djelo koje je trebalo objaviti davnih dana. Nažalost, mora se konstatirati da unatoč tome što je prošlo dovoljno vremena da se pristupi objektivnome znanstvenom tretiranju ove teme bez značajnijega ideološko-političkog utjecaja koje je opteretilo mnoge ranije radove iz socijalističkog razdoblja, nedostaju djela i nastojanja kao što je ovo Huremovo.

Relevantnost Huremove knjige zasigurno prelazi okvire BiH i Hrvatske te je ista značajan doprinos znanstveno-stručnoj raspravi u cijeloj regiji...

Nastavak o tekstu čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 4. ožujka na svim kioscima...

Komentara 1

M3
Miške 3
14:56 06.03.2017.

Hurem, nije li to ona lijepa Mirjam Urzeli (tako nekako) u Sulejmnu Huremica .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije