Operacije

Prvi dio poduhvata "Bijeli" - "Bijeli I."

Prvi dio poduhvata "Bijeli" - "Bijeli I."
Vojna povijest
08.07.2013.
u 17:34

Operativna zamisao bila je da se unište partizanske postrojbe na području: Karlovac - Ogulin - Gospić - Knin - Bosanski Petrovac - Sanski Most - Glina

General pješaštva Rudolf Lüters (zapovjednik njemačkih postrojbi u NDH) izdao je 12. siječnja 1943. dvije konačne zapovijedi za provedbu pothvata „Bijeli I.“. Prva zapovijed odnosila se na koncentraciju snaga za predstojeći pothvat, a druga je sadržavala operativnu zamisao provedbe samoga pothvata te poseban dodatak koji je regulirao zajedničko djelovanje zrakoplovnih postrojbi Luftwaffe (njemačkoga ratnog zrakoplovstva) i Zrakoplovstva NDH. Operativna zamisao pothvata „Bijeli I.“ bila je da se, u zajedničkom djelovanju s talijanskim V. zborom, okruže, a potom unište partizanske postrojbe na području: Karlovac – Ogulin – Gospić – Knin – Bosanski Petrovac – Sanski Most – Glina. Navedeno je trebalo postići brzim prodorom dviju njemačkih divizija (SS-ove dragovoljačke gorske divizije „Princ Eugen“ iz smjera Karlovca i 717. pješačke divizije iz smjera Sanskog Mosta) te time presjeći „partizansko područje“ (prema planu pothvata već drugoga dana provedbe pothvata, 21. siječnja 1943., navedene divizije trebale su ostvariti kontakt u selu Vrtoč) uz koncentrično nastupanje ostalih postrojbi. Na temelju navedene operativne zamisli za provedbu pothvata „Bijeli I.“ određeni su „pojedinačni“ zadaci postrojbi koji su predviđeni za izvršenje pothvata:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije