VOJSKE SVIJETA

Prvi masovni napad tenkova 1917. godine u Prvome svjetskom ratu

http://walesatwar.org/
13.12.2017.
u 19:53

Bila je to prva uspješna upotreba tenka – novog oružja u Prvome svjetskom ratu. Tragajući za rješenjem koje bi promijenilo iscrpljujući i statični rovovski rat tenkove su prvi počeli razvijati Britanci.

Ujutro 20. studenoga 1917. poslije kratke i snažne topničke pripreme počeo je kod Cambraia u sjevernoj Francuskoj britanski napad na njemačke položaje na cijeloj bojišnici. U napad je zajedno s pješaštvom krenulo 476 britanskih tenkova. Njemačka vojska bila je iznenađena silinom i opsegom napada pa su njezini položaji ubrzo probijeni. Osim toga postignut je i veliki psihološki i moralni učinak. Bila je to prva uspješna upotreba tenka – novog oružja u Prvome svjetskom ratu. Tragajući za rješenjem koje bi promijenilo iscrpljujući i statični rovovski rat tenkove su prvi počeli razvijati Britanci.

Prvu ideju dao je već potkraj 1914. pukovnik Ernest Swinton koji je zamislio vozilo na gusjenicama sposobno da prelazi kratere od granata i rovove te ruši žičane zapreke i topovima uništava neprijateljska strojnička gnijezda. U Ministarstvu rata proglasili su ga gotovo ludim. Swintona je podupro jedino Winston Churchill, tada ministar mornarice, kojemu se svidjela ideja oklopljenoga „kopnenog broda“. Prvi su tenkovi bili preteški i nadaleko vidljivi, a benzinske pare i barutni plinovi gušili su stiješnjenu posadu.

Prvi primjerci poslani su sljedeće godine u Francusku, gdje je u rujnu 1916. manji broj tenkova sudjelovao u bitki na rijeci Sommi, alis vrlo ograničenim uspjehom. No ni novi veliki udar i uspjeh tenkova pokraj Cambraia nije donio znatniji preokret na bojištu.

Saveznički zapovjednici tek su poslije uspjeha australskoga generala Johna Monasha kod Le Hamela shvatili da čelične grdosije mogu djelovati jedino na suhom terenu, i to samo uz potporu pješaštva i zrakoplovstva. Paralelno s Britancima tenkove su razvijali i Francuzi, a nakon uspješnog djelovanja britanskih tenkova i Nijemci. Nakon Prvoga svjetskog rata tenk je postao najmoćnije oružje kopnene vojske preuzevši nekadašnju ulogu konjice što je u potpunosti izmijenilo stari način ratovanja. Danas se tenkovi i dalje neprestano razvijaju u stalnoj težnji za postizanjem idealnog odnosa triju osnovnih elementa: oklopne zaštite, vatrene moći i brzine.

Komentara 1

ZD
Zdenka12
14:53 16.12.2017.

Njemački tenkovi su super. Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije