DRUGI SVJETSKI RAT

Prvi napad kamikaza u ratu

Wikimedia CC
25.10.2017.
u 09:52

Više od 5000 lovaca kamikaza poginulo je tijekom bitke te je potopljeno čak 34 broda.

Na današnji dan 1944. godine tijekom bitke kod zaljeva Leyte, Japanci su po prvi puta koristili kamikaze samoubojice protiv američkih ratnih brodova. Pokazalo se da je taj čin bio itekako skup za obje strane, piše History.

Odluka da se koriste samoubojice protiv američke flote kod zaljeva temelji se propalom pokušaju da se konvencionalnim pomorskim i kopnenim snagama uništi američka ofenziva. Japanski kapetan Motoharu Okamura izjavio je: "Čvrsto vjerujem kako je jedini način da se okrene rat u našu korist uništavanje američkog brodovlja našim avionima... Bit će više nego dovoljno dragovoljaca kako bi se spasila naša zemlja."

Prva grupa kamikaza sastojala se od 24 dragovoljca japanske 201. pomorske zračne grupe. Ciljevi su bili američki nosači zrakoplova. Jedan od nosača, St. Lo, pogođen je od strane lovca A6M Zero te je potopljen unutar sat vremena. Poginulo je stotinu Amerikanaca. Više od 5000 lovaca kamikaza poginulo je tijekom bitke te je potopljeno čak 34 broda.

Za napade kamikaza, Japanci su koristili i konvencionalne zrakoplove i specifično projektirane zrakoplove naziva Ohka. Ohka je bio zrakoplov na raketni pogon.

Zaključno s time, 1321 japanski zrakoplov korišten je za napade kamikaza na američke brodove tijekom rata. Poginulo je oko 3000 Amerikanaca i Britanaca zbog ovih napada, ali šteta nije pomogla Japancima te su saveznici zauzeli Filipine, Iwo Jimu i Okinawu.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije