NA DANAŠNJI DAN

Prvi napad podmornice u povijesti ratovanja

Wikimedia CC
07.09.2017.
u 18:51

Podmornicu je prvi izgradio nizozemski izumitelj Cornelius Van Drebel početkom 17. stoljeća, ali je tek 150 godina kasnije podmornica po prvi puta korištena u pomorskom ratovanju.

Na današnji dan je dan 1776. godine američko podvodno plovilo "Kornjača", pokušalo postaviti bombu na trup britanskog admiralskog broda "Orao" u luci New York. To je bio prvi put da se koristila podmornica u ratnim uvjetima, piše History.

Podmornicu je prvi izgradio nizozemski izumitelj Cornelius Van Drebel početkom 17. stoljeća, ali je tek 150 godina kasnije podmornica po prvi puta korištena u pomorskom ratovanju. David Bushnell, američki izumitelj, započeo je graditi podvodne eksplozive i mine još dok je bio student na sveučilištu Yale. On je izgradio i "podmornicu Kornjaču". Podmornicom je upravljao samo jedan član posade te se pokretala ručno.

Ezra Lee po prvi je puta 7. rujna 1776, godine pokušao postaviti bombu na trup "Orla", međutim, njegovo oruđe nije uspjelo probiti željezni oklop trupa. Povukao se te je bomba eksplodirala u neposrednoj blizini bez utjecaja na "Orla" ili "Kornjaču".

Tijekom sljedećeg tjedna, "Kornjačom" je pokušano još nekoliko puta potopiti britanske brodove na rijeci Hudson, ali je svaki pokušaj propao. Uskoro je izgubljena Kornjača tijekom bitke za Fort Lee. Jedrilica koja je vukla "Kornjaču" potopljena je od strane britanskih ratnih brodova.

Unatoč neuspješnom korištenju "Kornjače", general George Washington omogućio je Bushnellu da postane vojni inženjer te su njegove mine uništile britansku fregatu Cereberus te još nekoliko britanskih brodova. Nakon rata, postao je zapovjednik američkog vojnog zbora inženjera na West Pointu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije